inapoi protopopiat

CICARLAU

 

PAROHIA CICÂRLAU
Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,

HRAMUL

- “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”

Pr. Sasaran Danut

-Paroh-

 

• nascut la 25.04.1981-Baia Mare,iconom stavrofor,
• Loc. Cicarlau, nr. 545, cod 437095, com. Cicarlau, jud. Maramures,
• Tel. 0748957710,
• Email: sasarans@yahoo.com


 • Biserica de zid „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” – 1911,
 • 1325 credinciosi

 

 • Istoric
  Primele mentiuni scrise despre Cicârlau si împrejurimi
  Prima mentiune scrisa a Cicârlaului este din anul 1407, sub numele O Sikarlo (Cicârlaul Vechi) (Coriolan Suciu, Dictionar istoric al localitatilor din Transilvania, vol. I-II, editura Academiei R.S.R., Bucuresti, p. 966). Acest prim act, Documentul 220420 Lales Acta ani fasce 29, annus 1407, nr. 15 , adus de noi copiat la xerox, se afla în Arhivele Nationale Maghiare din Budapesta si se refera la o plângere catre regele Ungariei, în care este semnalata jefuirea si aprinderea satului O Sikarlo (Cicârlaul Vechi).
  În acel timp, Cicârlaul a fost asezat în locul care astazi se numeste „Satul Pustiu” de pe Valea Cicârlaului (azi Valea Mare).
  Dupa acele evenimente, oamenii au fost obligati sa coboare mai jos, spre drum. Majoritatea si-au ales o noua vatra de sat, pe versantul sudic al dealului Caliman, cu centrul în zona fostei biserici, cu hramul “Sf Cuviosa Parascheva” si a cimitirului din Caliman.
  În anul 1911 în Cicârlau a fost construita o biserica de catre constructori italieni. Ridicarea bisericii din Cicârlau s-a terminat în 1911. În timpul primului razboi mondial biserica a avut de suferit. În 1919 turnul bisericii a fost deteriorat de armata maghiara care se afla în Ilba. Au început reparatiile si renovarea, s-a zugravit si pictat interiorul, s-au cumparat clopote si a fost înzestrata cu toate cele necesare.
  În 1918 ungurii au dus din Cicârlau 5 clopote, 2 mari si trei mici. Clopotul cel mare a fost de 16 maji (cca. 1600 kg.). Nicolae Motica, de 74 de ani în 1982, stie ca acest clopot se afla la Budapesta. S-a cumparat un alt clopot, de la Bucuresti, sa sune „româneste”, care si azi se afla în turnul bisericii din Cicârlau.
  1936, sept. 8 - se termina repararea bisericii
  Biserica din Cicârlau a fost sfintita la 11 oct. 1936 de catre P. S. Alexandru Rusu, episcopul Maramuresului. A fost un sobor de 20 de preoti, raspunsul la Sf. Liturghie a fost dat de corul satenilor. S-a facut pomenirea parintelui Breban Nicolae, ctitorul bisericii, decedat la 25 februarie 1936, si tuturor celor care au contribuit la ridicarea bisericii.
  În 1986, dupa renovarea exterioara, biserica este resfintita de catre P.S. Iustinian Chira Maramuresanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, paroh fiind Pr. Liviu Bob.

______________________________________________
PAROHIA CICÂRLAU VII
Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,

Pr.Salajan Cosmin

 • adresa email: cosmin_sal@yahoo.com
 • nascut la 25.06.1981 - Baia Mare
  adresa: Str. Bucovinei, Nr.6/17, Baia Mare
  Parohia: Cicarlau Vii
  Nr. credinciosi: 50-70 familii
  tel 0746997945, 0721098210

Biserica de zid în constructie “Sfintii Imparati Constantin si Elena” - 2009

Istoric
Parohia Cicarlau-Vii dateaza din anul 2003, luna mai, ziua 1, si a fost infiintata de catre parintele Bob Sebastian-Marius. Infiintarea ei a fost o necesitate pentru credinciosii din acea zona, deoarece satul are o intindere mare, iar zona respectiva se dezvolta pe an cetrece, formand astfel o zona rezidentiala.
In anul 2007 luna iulie ziua 1, a fost numit ca si preot paroh, parintele Salajan Cosmin-Ioan pe seama acestei parohii, venind in prealabil din Baia Mare unde a fost preot caritativ la spitalul de boli contagioase.
In momentul de fata in parohia Cicarlau-Vii exista un paraclis cu hramul “Sfanta Treime”, unde se slujeste, dar si o biserica in constructie.
Istoricul biserici cu hramul “Sfintii Imparati Constantin si Elema” care se afla momentan in constructie incepe in anul 2008, cand impreuna cu consiliul parochial condus de prim epitropul Pop Liviu, se achizitioneaza un teren, care o fost donat de catre domnul Zoicas Viorel. In toamna aceluiasi an locul este sfintit de catre Inalt Arhiepiscopul Iustinian si un numar mare de preoti, in frunte cu parintele protopop Coroian Fabian. Lucrarile incep in vara anului 2009, cand se decoperteaza terenul si se balizeza conturul biserici, care este in forma de cruce. In data de 15:10:2009 an obtinut autorizatia de constructie, dupa care au inceput lucrarile propriuzise, incepand de la fundatie, placa de beton, zidurile, bolta si in present(27 noiembrie 2012)acoperisul biserici, iar mai apoi vor fi executate lucrari la turnuri, tencuiele, si celelalte care se vor face.
Parohia se bucura de un nurar de 190 de credinciosi vrednici de o astfel de lucrare,si care frecventeaza sfanta biserica (chiar daca spatiul in momentul da fata nu pre permite).