inapoi protopopiat

MOCIRA

 

 

HRAMUL

“Adormirea Maicii Domnului”

HRAMUL

“Sf. Acoperamant al Maicii Domnului”

 

PAROHIA MOCIRA
- Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,


Preot paroh Ferestean Viorel-Dacian,

 • nascut la 18.05.1977 - Gherla,
  iconom,
  Mocira, cod 437228, com. Recea, jud. Maramures,
  Tel: 0766364167
  E-mail: ferestean_v@yahoo.com
 • Biserica de zid „Adormirea Maicii Domnului” – 1946,
 • 806 credinciosi.
_______________________________________

 

 

Pr. Ferestean Viorel-Dacian

-Paroh-

 

 

 

Pr. Filip Ioan

 

 

 

 

Istoric

Pe soseaua nationala care leaga municipiul Baia Mare de restul tarii, la intrare în municipiu, se desprinde drumul, care cu cei 3 km ai sai, îs duce pe calator chiar în vatra satului Mocira.

Localitatea Mocira asezata în partea de S-E a municipiului Baia Mare îsi pierde originea în îndepartatul si zbuciumatul trecut al acestui colt de tara.

Prima atestare documentara dateaza de la anul 1411. se pare, însa, ca localitatea dateaza chiar de la anul 1405, desi nu sunt suficiente date care sa certifice acest fapt.

În anul 1517, satul Mocira este mentionat într-o declaratie a jurilor si juratilor din satele aflate în jurul orasului, acestia marturisind ca „hotarul dintre posesiunile orasului Baia Mare si Mocira este râul Rakos”, destinul acestui sat se împleteste strâns cu cel al orasului din apropiere.

În anul 1566, de altfel, Mocira facea parte din domeniul orasului Baia Mare, iar în 1569, în fruntea locuitorilor se gasea Wayonda Joannes Peter.

Prezenta milenara pe aceste meleaguri si crestini prin nastere, românii de pe aceste locuri au înfiintat prima parohie în Mocira în anul 1680, dupa cum atesta documentele vremii.

Prima biserica a fost construita pe vechea vatra a satului, dar odata cu mutarea satului, ceva mai târziu, a fost mutata si biserica, prin anul 1858, pe locul actual, construita din piatra si sfintita abia în anul 1925.

Vechea biserica a fost darâmata prin anul 1947, iar din anul 1948 se începe constructia actualei biserici, care a fost sfintita abia în anul 1973.

Începând cu anul 1981, biserica a fost renovata, pictata si resfintita în 1985, an în care s-a terminat si casa parohiala noua, de catre vredniculpreot paroh de atunci, Costinas Andrei.

Se cunosc câteva nume de vrednici preoti care au pastorit aceasta parohie: Stephan Biltz, Simion Pop, ioan Zoical, Ioan Brehaita, Benea Alexandru, Ardelean Alexandru, Costinas Andrei. Între anii 1986-2002, parohia Mocira a fost pastorita de preotul Lupse Gheorghe, iar cu data de 2 aprilie 2002, pastorirea acestei parohii a fost încredintata preotului Ferestean Viorel-Dacian.

PAROH,

PR. FERESTEAN VIOREL