inapoi protopopiat

SARBII FARCASEI

HRAMUL

“Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”

PAROHIA SÂRBI
Protopopiatul Ortodox Chioar,


Preot paroh Laza Mircea

  • Data nasterii: 28.05.1983
    Telefon, tel. 0747094675

  • Biserica de zid „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” – 1998,
  • 404 credinciosi.

 

__________________________________________

Pr. Laza Mircea

- Paroh -


Istoric


Trecand peste podul de la Ardusat,care inainte era de fier si pe care inundatiile din anul 1970 l-au distrus,determinad autoritatile sa construiasca un pod grandios si lasand in stanga Somesulu si satul Tamaia,iar in dreapta satul Buzesti,pe sub codrii ,,Bicului,, este asezat satul Sirbi.Multe detalii despre acest sat nu se detin,dar din spusele batranilor localnici reiese ca pe actuala vatra a satului a fost padure care s-a defrisat de catre ,,tautii’’ ,taietori de lemne care s-au stabilit aici contopindu-se cu bastinasii di imprejurimi care lucrau aici mai dinainte.
Preocuparea de baza a locuitorilor,era taiatul lemnelor,agricultura si impletitul cosurilor de nuiele pentru toate trebuintele.
Pamantul proprietate personala,fiind putin,locuitorii satului pana in anul 1920 lucrau pe diferite domenii,precuma contelui Teleky.Dupa reforma agrara din anii 1920 si 1946,locuitorii au primit pamant de care s-au ocupat pana in anul 1992 cand s-au infiintat C.A.P. ,dar multi localnici barbati si femei s-au angajat la diferite inteprinderi din Baia Mare,facand naveta sau stabilindu-se la oras.Locuitorii satului,sunt toti de nationalitate romana,buni credinciosi ai bisericii strabune, cu exceptia sectarilor penticostali,care s-au infiltrat in sat prin casatorie,incepand cu anul 1925.
Batranii satului spuneau ca in sat a fost o biserica din lemn neincapatoare,iar prin conditiile noi de viata s-a construit in locul bisericii vechi in anul 1882 o noua biserica din caramida pri contributia credinciosilor,au adus piatra pentru fundatie cu carele si cu saniile an timpul iernii in conditii foarte grele iar caramida a fost donata de o familie instarita care se stabilise aici inainte cu numele de Fagi,a caror mormant se afla in curtea Bisericii.
Aceasta biserica,a avut multe de suferit,in timpul celui de-al doilea razboi mondial,cand a fost lovita cu tunurile,instalate in Dealul Mesteacanului,pentru ca in turla bisericii se instalase doua mitraliere nemtesti,care aparau toata valea Somesului,de la Ardusat si pana la Ulmeni.Batranii din vremea aceea au marturisit ca au murit atatia soldati,incat s-a facut pod de oameni peste care treceau cei din urma.
Acestei biserici I s-au facut doua reparatii de la razboi,dar din cauza obuzelor care au cazut in biserica si langa biserica,miscandu-o din temelii,nu a rezistat la reparatii,de aceea s-au facut nenumarate demersuri de reparatie capitala sau demolare,inca din anul 1986,toate raspunsurile la demersuri,au intarziat.de aceea,credinciosii din parohie,in frunte cu preotul paroh Magurean Florian,au luat hotararea pe propria raspundere sa demoleze biserica si sa construiasca o noua biserica din temelii,asa au inceput prima data achizitionarea de materiale de maxima urgenta:lemn,scanduri,fier si ciment;iar in anul 1992,in luna aprilie ,ziua 15, prin danga de clopote,s-a luat crucea de pe turla bisericii de credinciosi curajosi si a inceput demolarea care a durat un an bun de zile.
Asa ne-a ajutat bunul Dumnezeu,ca in anul 1998,luna iulie,ziua 18,a avut loc tarnosirea noii biserici,la care au participat:I.P.S.Iustinian si P.S. Iustin,inconjurati de un sobor de 25 de preoti si foarte multi credinciosi din inprejurimi.
Lucrarile de constructie au durat 4 ani si 7 luni,intr-o parohie in care nu mai spera nimeni sa se termine o biserica.
Printre preotii care au slujit in aceasta parohie se amintesc cunoscutii IOAN MARINA 1843,PROTOPOP POP STEFAN,PREOT HERTEG PETRE,PREOT COTET ROMULUS 1935,PREOT COLTAN IOAN care a slujit pana in anul 1984,cand in parohie a fost instalat preotul MAGUREAN FLORIAN,venit dintr-o parohie din zona Dejului,dar nascut in Dumbravita,judetul Maramures;care impreuna cu credinciosii dau slava lui Dumnezeu pentru binecuvantarea care au primit-o de la Dumnezeu,de a trai si a lucra impreuna pentru a dobandi Imparatia lui Dumnezeu.
In timpul anilor,credinciosii din parohie sub indrumarea preotilor au construit 3 case parohiale si anexe care in timp se deteliorase.
Acum,parohia Sirbi,are o biserica noua,o casa parohiala noua si anexe intr-o stare fosrte buna cu tot ce trebuie pentru a ne putea ruga,a trai decent.
Slava lui Dumnezeu pentru toate!


DATA PREOT PAROH
29.XI.2012 FLORIAN MAGUREAN

inapoi protopopiat