inapoi protopopiat

BATARCI

HRAMUL

“Adormirea Maicii Domnului”

Pr. Pintea Gheorghe

- iconom stavrofor-

______________________________________________

  • Data nasterii : 30 aprilie 1954
  • Rangul :Iconom Stavrofor
  • Adresa :Strada Principala Numarul 60, loc. Batarci
  • Telefon :0261837021
  • Biserica cu hramul : Adormirea Maicii Domnului
  • Data construirii :1864
  • Materialul din care este construită biserica : piatra
  • Numărul credinciosilor : 2091
ISTORICUL PAROHIEI ORTODOXE ROMÂNE
BATARCI

Satul Batarci din judetul Satu Mare este o asezare de români, care prin port, limba si obiceiuri se dovedesc autentici urmasi ai dacilor liberi asezati în partea de nord a tarii dupa cucerirea romana, dateaza din vremuri vechi, fiind atestat documentar înca din anul 1378. Comuna Batarci cu un relief deluros, se afla la mijlocul drumului ce face legatura între Halmeu si Tarna Mare si este asezata pe frontiera dintre tara noastra si Ucraina.
Majoritatea locuitorilor sunt de origine româna, în proportie de 97%, iar restul sunt rromi si alte nationalitati. Cu toate acestea religia majoritara ( 98%) este ortodoxa, iar restul sectari.
Comuna Batarci face parte din zona Tarii Oasului, pastrând cu multa sfintenie portul si obiceiul din mosi-stramosi, chiar daca în ultimii ani lumea s-a emancipat acestea au ramas nealterate. Oamenii sunt foarte harnici si credinciosi, încercând fiecare sa lucreze atât pentru trup cât si pentru suflet.
Parohia Batarci este la fel de veche precum satul. Din pacate actele doveditoare vechimii parohiei nu s-au prea pastrat, poate si din cauza trecutului crud al istoriei, s-au poate si din neglijenta unor înnaintasi. Cert este faptul ca foarte multe din tezaurele comunei si a parohiei au fost pierdute, jefuite, arse sau distruse. Singurul act autentic ce nu se poate nega, este poporul care si-a pastrat limba, traditia si toate comorile credintei, trecute prin focul trepidatiilor istorice atât de necrutatoare pentru aceste locuri.
Înaintea actualei biserici a existat una din lemn, care a fost demolata, iar pe locul ei s-a construit actuala biserica în întregime din piatra, frumoasa si încapatoare. Asezata pe culmea unui deal, de pe înaltimea caruia se vede întregul sat, biserica are atât prin asezarea ei cât si prin frumusete, splendoarea unui Sion românesc.
Lucrarile de zidire a actualei biserici au început în jurul anului 1865 si au durat 25 de ani si la ridicarea ei si-au dat osteneala mesteri iscusiti, probabil italieni. Initial biserica a fost învelita cu sindrila, confectionata de mesteri locali, iar în anul 1924 a fost înlocuita cu tabla. Construita în stil bizantin, cu un turn mare la intrare, strajuit de alte doua turnulete, biserica are patru bolte care sunt zugravite cu chipuri de sfinti. Recent, între anii 1997-1998 s-a adaugat un pridvor primitor pentru toti cei ce doresc sa intre în Casa Domnului.
Se spune ca mesterii care au ridicat biserica, voind sa însele bunavointa credinciosilor, au asezat o temelie mai mica decât cea prevazuta în contract, iar episcopul de atunci, Malancas, s-a opus categoric, surpând aceasta temelie si obligându-i sa aseze o alta temelie potrivit întelegerii avute înainte.
Iconostasul este confectionat din lemn de stejar masiv. În care sunt sculptate diferite motive regionale. Atât pictarea lui cât si a interiorului bisericii a fost realizate prima data de pictori din Oradia, iar între anii 1988-1990 s-a realizat o alto pictura în fresca de catre pictorul Mara Lucial din Deva.
Reparatii la biserica s-a mai facut între anii 1964-1967 sub pastorirea preotului Gheorghe Gherman, iar din 1983 au început din nou lucrari de modernizare si împodobire
a bisericii si a casei parohiale precum urmeaza: înlocuirea teblei pe biserica, retencuirea exterioara a bisericii în terasit, pardoseala de marmura în interiorul bisericii, uti sin lemn de stejar sculptate la intrarea în sfantul locas, mobilier de lemn masiv în interiorul bisericii, geamuri termopan, instalatie de climatizare atât pe timp de iarna cât si pe timp de vara, gard din fier forjat în preajma bisericii si a casei parohiale cu bordura de beton, trei cruci din marmura, anexe gospodaresti pe lânga casa parohiala si multe alte utilitati pentru buna rânduiala din parohie. Biserica este înzestrata cu toate cele necesare exercitarii cultului.
Asa cum aminteam înainte o buna parte din documente s-au pierdut si astfel în parohie se gasesc matricole abia din anul 1852. din aceste matricole putem aminti sirul preotilor care au slujit la Sfântul Altar, de atunci si pâna azi, atât în Batarci cât si în Comlausa, care a fost filie pâna în 1929, precum urmeaza: Între 1852- 1885 –pr. Vasiliu Anderco, ajutat din anul 1870 de Pr. Antoniu Kovaci, acum începe zidirea bisericii si se pune temelia casei parohiale din lemn. Între 1885-1918 Pr. Iacob Popu, în timpul caruia se termina zidirea bisericii, este ajutat de Pr. Alexandru Pop, Pr. Tit Pop,care serveste si parohia Comlausa, Pr. Victor Ilies, Pr. Vasile Dinca, Pr. Andrei Pop, Pr. Alexandru Darabant, Pr. Gheorghe Jurca, Pr. Ioan Hotea.
În anul 1932 în matricolele botezatilor se semneaza Episcopul Dr. Alexandru Rusu (greco-catolic). Nu se stie daca episcopul a vizitat parohia sau i s-au dus actelee la verificat.
Din anul 1942 întâlnim semnatura Pr. Emil Pintea, apoi pe Pr.Dr.Paul Augustin între 1943-1944, Pr. Vasile Chira pâna în 1945. Din 1945 pâna în 1983 slujeste Pr. Gheorghe Gherman, care a facut o serie de reparatii la biserica si la casa parohiala.
În timpul Pr. Gheorghe Pintea care slujeste la Sfântul Altar din 1983 pâna azi, biserica cunoaste o înnoire totala precum si casa parohiala renovata si modernizata.
Acesta este pe scurt istoricul Parohiei Ortodoxe din Batarci, protopopiatul Oas, Episcopia Maramuresului si Satmarului. Desi nu se pretinde a fi o lucrare stiintifica, datele au fost luate din arhiva parohiei si completata la zi de Preotul Paroh Gheorghe Pintea.

Preot Paroh
Pintea Gheorghe

_______________________________________________________________________________

inapoi protopopiat