inapoi protopopiat

PAULESTI


Parohia Paulesti
Protopopiatul Ortodox Satu Mare

HRAMUL

“Sfantul Ilie”

Pr. Cristian Chindris

- Paroh -

 

 • Data nasterii 14.11.1972 Rangul licentiat – gradul II
 • Aresa si telefon Parohia Ortodoxa Romana Paulesti
 • Tel: 0261.75.74.05 si 0744.15.28.93
  E-mail: chindriscristian@yahoo.com
 • Hramul “Sfantul Ilie”
 • Data construirii 1957
 • Materialele din care este construita -din caramida

  ____________________________________________________________________
  Credinciosi –nr.suflete:
  733

Scurt istoric al Parohiei Pãulesti

     Localitatea Pãulesti se aflã pe malul stang al Somesului pe soseaua Satu Mare – Ardusat – Baia Mare la circa 5 kilometri de centrul municipiului Satu Mare.
     În componenta comunei Pãulesti intrã satele Pãulesti, Ambud, Petin, Amati, Hrip si Ruseni. Pe domeniile orasului Satu Mare în secolul XIX s-au asezat multi strãini, care au primit pãmînt prin donatie, fie au cumpãrat parcele de pãmînt de la mosieri falimentari. Astfel în a doua jumãtate a secolului XIX întîlnim ca mosieri pe De Gerardo Felix (de origine francez) si pe Dr. Horvat Gheorghe, care au strîns în jurul lor familii sãrace care sã le lucreze pãmîntul. În jurul primului s-au adunat 12 familii de origine românã, iar în jurul celui de-al doilea 35 de familii de origine maghiarã. Cei doi au fãcut concesii mari maghiarilor si astfel au construit în anul 1893 o bisericã reformatã.
     Românii, neavând lãcas propriu, au fost nevoiti sã meargã la slujbe în vecinãtate. Dupã primul rãzboi mondial, românii au închiriat o casã pentru a servi de capelã, iar din 1938 s-au mutat în scoalã. Pânã în anul 1942 filia a fost administratã de Preotul Puscasiu Ioan de la Parohia Apateu. Din 1942 pânã în 1962 a apartinut de Parohia Satu Mare si din 1962 de Parohia Satu Mare I care s-a contopit cu Parohia Satu Mare V. În 3 octombrie 1948 cînd printr-un decret toate capelele din scoli erau desfintate si construite altele în altã locatie. Credinciosii din Pãulesti fiind extrem de putini n-au putut construi o capelã. Astfel din anul 1948 pânã în anul 1957 nu se mai fac slujbe la Pãulesti. În anul 1957 s-a început constructia actualei Biserici pe terenul donat de Prefectul de atunci Ilie Barbu, cuconditia ca Biserica sã aibã hramul „Sfântul Ilie Tesviteanul”. Pânã în anul 1958 s-a ajuns la nivelul acoperisului, însã datoritã expirãrii autorizatiei si neglijentei s-au oprit lucrãrile. În anul 1967, Protopopul Corneliu Sava trece filia Pãulesti sub jurisdictia Parohiei Satu Mare II unde era preot Ioan Stiru. Acesta a fost sprijinit de Inginerul Darida Gheorghe, care a realizat proiectul si devizul aproape gratuit. Este înlocuitã sarpanta putrezitã dupã nouã ani de intemperii. În vara aceluiasi an se face bolta din scâdurã de brad de cãtre mesterii si fratii Dragos din Culciu Mare. Din 1 ianuarie 1973 este trecutã sub jurisdictia Parohiei Amati.
     În anul 1986 biserica a fost pictatã de Muresan Vasile în ulei. În anul 1990 biserica a fost sfintitã de Prea Sfintia Sa Justinian Episcopul Ortodox al Maramuresului si Sãtmarului, preot fiind Babici Ioan. Din data de 15 aprilie 1996, prin bunãvointa Episcopiei Maramuresului si Sãtmarului, a fost numit preot în nou înfiintata Parohie Pãulesti, Diaconul Cristian Chindris de la Seminarul Teologic din Baia Mare. Dintre realizãrile administrative din aceastã perioadã amintim:
     - obtinerea si amenajarea unei locuinte cu patru camere în clãdirea Primãriei Pãulesti;
     - construirea unei case parohiale cu etaj, ajungîndu-se la intoducrea curentului electric;
     - s-a consolidat biserica cu solutia tehnicã „subzidire” sub fundatia veche si sustinerea zidurilor cu stîlpi din beton armat;
     - s-a turnat un trotuar în jurul Sfintei Biserici;
     - s-a refãcut fatada exterioarã a Sfintei biserici cu terasit si ciment alb;
     - s-au montat douã Sfinte Cruci pe partea din fatã a acoperisului Sfintei Biserici.      Toate acestea s-au realizat cu mari eforturi datoritã numãrului mic de credinciosi.
     Dintre realizãrile din punct de vedere duhovnicesc amintim:
     - în aprilie 1996 s-a sãvârsit prima Slujbã a Învierii la ora 24.00. credinciosii rãmânând profund impresionati.
     - s-a introdus Sãvârsirea Sfintelor Slujbe dupã tipicul Bisericii Ortodoxe, în duminici si sãrbãtori;
     - în Postul Adormirii Maicii Domnului, la Cinstitul Paraclis, se rostesc scurte predici în care se urmãreste alfabetizarea în duh crestinesc a credinciosilor;
     - preotul participã în fiecare an la diferite sãrbãtori ale comunitãtilor reformate si catolice din localitate, predicând despre convietuirea în pace si întelegere dintre români si maghiari.

Preot Cristian CHINDRIS
Parohia Paulesti


inapoi protopopiat