inapoi protopopiat

HOTENI

Parohia HOTENI
Protopopiatul Sighet

HRAMUL

- “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”

Pr. TAMAS FLORIN

-Paroh-

 

 

 • Preotul TAMAS FLORIN
  Data nasterii: 31 august 1974
  Telefon: 0742049758
  Baia Mare, Str. Paltinisului 65/107
  tamasflorin@yahoo.ro
 • Biserica
  Hramul „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”
  data construirii Sec. al XVIII- lea
  materialele din care este construita lemn
 • Biserica monument istoric
  Biserica mai susamintita
  starea de conservare buna


_____________________________________________________________________________

 • Credinciosi – nr. suflete - 142
SCURT ISTORIC

În Hoteni au fost documentate trei biserici de lemn succesive în ultimele trei secole. Aducerea ultimelor doua biserici din alte sate este explicata de starea economica limitata a acestei comunitati în veacurile trecute, care dispunea de un hotar redus, fara padure. Luarea unei biserici de lemn dintr-un sat mai mare, aducea cu sine avantajul de a ridica la un pret mic o biserica mai încapatoare si la acelasi nivel calitativ cu a celorlalte, din satele vecine.
Prima biserica
Cea mai veche biserica cunoscuta a fost descrisa minimal în anul 1751, cu ocazia vizitei canonice a epicopului de Muncaci, Manuel Mihail Olsavszky. Biserica era de lemn, acoperita cu dranita, avea turn cu un clopot si era prevazuta cu icoane si toate cele necesare cultului. Din notele vizitatiei aflam ca ar fi fost binecuvântata de episcopul Maramuresului Dositei Teodorovici (1718-1733) iar antimisul era sfintit de episcopul de Muncaci Ghenadie Bizanczy (1716-1733). Vechimea reala a acestei biserici se pierde în negurile timpului.
A doua biserica
A doua biserica de lemn a fost primita de hotenari din satul Budesti, de unde a fost adusa pe sanii trase de cai. În Budesti biserica provenea din Susani, parte de sat numita odinioara Vintesti. Aceasta era descrisa în anul 1751 drept antica si aproape de ruinare. Dupa 1751 dar înainte de 1760, vechea biserica de lemn din Vintesti a fost înlocuita de o noua biserica de lemn, care se pastreaza pâna astazi si este cunoscuta sub numele de biserica de lemn din Budesti Susani. Vechimea vechii biserici poate fi sugerata de usile împaratesti pastrate în actuala biserica de lemn din Budesti Susani, datate din anul 1628. Transferul bisericii în Hoteni a avut loc dupa terminarea constructiei celei noi din Budesti Susani.
Biserica de lemn a fost refacuta în Hoteni unde a servit drept lacas de rugaciune pâna aproximativ în anul 1895. Din inventarul bisericii din anul 1858 aflam câteva dintre trasaturile caracteristice ale acestei vechi biserici. „Cuprinde in lungime 8, în latiime 3 stânjeni. Intre sanctuariu si naiea besericei sta unu iconostasu de lemnu cu trei usi si cu icóne, nu frumóse. Are unu turnu de lemnu. Sanctuarulu cu 3, baserica cu 2 feresti. Baserica tóta e fórte micutia, mai alesu inpartiamêntulu barbatiiloru - mai multi de 80 ómeni nu primeste. Tectulu - precumu a bisericiei asia si a turnului in ani 2 mai aprópe urmatori neamânata reparatiune pofte. Beserica e podita cu scânduri, éra a femeiloru cu pétrii, deasupra cu nemicu. Altariulu e de lemnu, cu unu tabernaculu bunu in dênsu cu unu ciboriu fórte slabu. In sanctuariu se afla o cista pentru inbracamênte, unu podisoru, pre carele si proscomidia se serbeste, in antea lantoreloru dóe scaune cu radima vêrtitóra. In turnulu sunt 2 clopote, de 89 si de 28 pundi.” În anul 1862 biserica a fost marita si renovata.
A treia biserica
Biserica de lemn de azi din Hoteni este cea de a treia cunoscuta în sat. Ea a fost cumparata si adusa din satul Slatina, asezat peste apa Tisei, în Ucraina, din îndemnarea parintelui Gavriil Timis. Conform unei însemnari de carte „în anul 1790 s'au zidit beserica Slatinei” în locul celei „ce mai nainte au ars, 1784”. Datarea bisericii a fost verificata dendrocronologic, lemnul pentru ridicarea bisericii fiind taiat în iarna dintre anii 1788-1789. E posibil ca structura constructiei sa fi fost gata înca din vara anului 1789 dar încheierea lucrarilor interioare si sfintirea ei sa fi avut loc în anul urmator, asa cum a fost consemnat pe marginea de carte. De remarcat ca matricola parohiei Slatina începe din anul 1789.
Cu ocazia remontarii bisericii în Hoteni pronaosul a fost mult largit spre apus, pentru a face loc pentru mai multe femei în biserica. Peretele de apus initial, unde se afla intrarea, a fost mutat si cuprins în partea noua a pronaosului.
In ultima vreme s-au mai efectuat reparatii la acoperis, s-a schimbat acoperisul turnului, care era din tabla, punandu-se dranita, toate acestea facandu-se prin ravna si darnicia celor 35 familii de crestini ortodocsi care vietuiesc in sat. Actualmente, Biserica se afla intr-o stare de conservare buna, dar, ca orice monument istoric cu o atare vechime, necesita o restaurare generala in vederea conservarii acestui frumos locas de cult.