inapoi protopopiat

BARGAU

HRAMUL

“Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”

 

PAROHIA BÂRGAU
Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,


Preot paroh Dragota Dorin Emilian,

  • Biserica de zid „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” – 1898,
  • 222 credinciosi.

 

TUR VIRTUAL AL BISERICII

_________________________________________

 

Preot Dragota Dorin Emilian,

-Paroh-

Istoric


In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, a fost distrusa arhiva comunei Cicarlau si implicit cea a satului Bargau, fapt pentru care nu exista date scrise despre Biserica si parohie.
Potrivit traditiei orale, prima Biserica de zid a fost ridicata in anul 1898, pe locul unei vechi biserici de lemn, fiind construita din caramida si piatra sub forma de nava. In anul 1938 Biserica a primit primul iconostas, iar in anul 1941 a fost zugravita de mesterul baimarean Zieber.
Intre anii 1975-1980 s-au executat lucrari capitale de reparatii si extindere a Bisericii si tot atunci s-a realizat si pictura morala in fresca de catre pictorul Vasile Munteanu din Covasna, in timpul pastoririi preotului Pop Gheorghe din Cicarlau.
In anul 1994 Biserica ortodoxa din Bargau devine parohie de sine statatoare odata cu instalarea primului preot paroh in persoana preotului Chinta Calin din Chiuzbaia.
Anul 2012 aduce cu sine un iconostas nou sculptat in lemn de stejar realizat de mesterul Dunca Gheorghe din Satu Nou de Sus si prin purtarea de grija a preotului paroh Costinas Sorin-Calin din Baia Sprie.
Din punct de vedere demografic trebuie mentionat faptul ca in anul 1970 satul Bargau avea 120 de familii crestine cu 449 de suflete, iar azi parohia numara aproximativ 93 de familii cu 216 suflete crestin-ortodoxe.