inapoi protopopiat

BOZANTA MICA

HRAMUL

“Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”

PAROHIA BOZÂNTA MICA
Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,


Preot paroh TOCACI FLORIN BOGDAN

  • nascut la 16.04.1998, loc. Baia Mare, jud. Maramures,
  • studii superioare,
  • tel. 0774468121
  • Biserica de zid „Sfintii Arhangheli Mihai si Gavril” – 1857,
    Bozanta Mica, str. Principala, nr. 40,
  • 387 credinciosi.

 

Pr. TOCACI FLORIN BOGDAN

-Paroh-

Scurt istoric

Satul Bozânta Mica este asezat pe malul stâng al râului Lapus, la o departare de 15 km de Baia Mare .
Istoria parohiei se pierde în negura timpului.
Atestat documentar, satul Bozânta Mica, apare în anul 1405, apoi izvoarele scrise nu mai consemneaza nimic pâna în anul 1857.
Se presupune, ca satul a existat din timpuri stravechi, deoarece în partea de nord-vest , pe malul stâng al râului Lapus s-a gasit un castru roman. Explicatia consta în faptul ca, înca de timpuriu, datorita conditiilor naturale prielnice, locuitorii s-au asezat pe malul unei ape, actualmente Lapus, departe de caile de comunicatie cunoscute si adapostiti de ochiul navalitorilor. Înca din cele mai vechi timpuri si pâna azi, ei s-au ocupat cu agricultura, pastoritul si cresterea vitelor.
În traditia locala se vorbeste de existenta unei biserici din lemn, ridicata în apropiere de cea actuala, dar a fost distrusa de un incendiu. De existenta unei comunitati religioase si a unei biserici vechi, ne stau ca marturie si cartile vechi de ritual, începând cu 1750.
Dupa distrugerea bisericii vechi, credinciosii de aici, au construit în 1857 o noua biserica, din piatra si caramida nearsa, cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”. La început a fost învelita cu sindrila, iar din 1962 a fost acoperita cu tigla.
Reparatii mai mari a suferit în 1938, când din cauza seismelor a început sa crape, tot atunci coborându-se clopotele din turn.
Începând cu anul 1982, când a fost numit aici preotul Gârda Valentin, biserica a intrat într-un amplu proces de renovare: pictura noua, interior si exterior, iconostas nou, mobilier nou, iar în anul 1992 a fost resfintita de I.P.S Arhiepiscop Justinian al Maramuresului si Satmarului.
În anul 2012 s-au executat lucrari capitale în exterior, urmând a fi resfintita.
Actualmente numarul familiilor parohiei Bozânta Mica este de 170, credinciosi , devotati bisericii ortodoxe.
Bozânta Mica, 2012 Paroh,
Preot Gârda Valentin