inapoi protopopiat

CARBUNARI

HRAMUL

“Nasterea Maicii Domnului”

PAROHIA CARBUNARI
Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,


Preot paroh LATIS VALERIU TIBERIU

  • nascut 25 august 1995 loc. Tg. Lapus, jud. Maramures
  • studii superioare
    • Tel: 0751-33.89.69
    • E-mail:
  • Biserica de zid „Nasterea Maicii Domnului” – 1888,
    Carbunari, nr. 30
  • 586 credinciosi.

_________________________________________

 

 

Pr. LATIS VALERIU TIBERIU

-Paroh-

Istoric


Biserica actuala s-a ridicat între anii 1880-1888, din piatra si caramida, prin contributia benevola a credinciosilor si din averea bisericii. Toate aceste lucrari s-au executat în timpul pastoririi protopopului Ioan Sovrea, paroh in Carpinis si a preotului local Ioan Ciocas.
Sfintirea bisericii a avut loc în data de 8 septembrie 1894 de catre protopopul Teodor Sovrea, paroh în Fânate, ca însarcinat din partea Excelentei Sale, Arhiepiscop si Mitropolit al Sibiului, Miron Romanul.
În 1936, biserica este pictata de catre fratii Profeta din Cluj Napoca, în timpul pastoririi preotului paroh, Mihail Chiorean. Aceasta lucrare a fost sfintita de un sobor de preoti, anume Pr. Stefan Miclea din Copalnic, Pr. Gheorghe Ghetie din Berinta, Pr. Augustin Dragomir din Curtuiusu Mic si Pr. Aurel Miclea din Carpinis.
În data de 24 iunie 1942, biserica a fost sfintita pentru întâia oara de un ierarh, în persoana PS Nicolae Colan al Clujului.
În perioada 1996-2005, sub pastorirea preotului paroh Petru Costea, au loc lucrari de restaurare capitala. Cu acest prilej, biserica este reînnoita atât exterior cât si intrerior. Pictura interioara a fost executata de catre pictorul Arunel Pop-Tataran între anii 2001-2005. De asemenea, biserica a fost împodobita cu o noua catapeteasma, lucrata în lemn de stejar de catre Gheorghe Coroiu din Grosii Tiblesului. Toate aceste lucrari au fost sfintite de catre PS Justin Hodea Sigheteanu, înconjurat de un sobor de preoti, la data de 24 iulie 2005.