inapoi protopopiat

COLTIREA

HRAMUL

“Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”

PAROHIA COLTIREA
Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,


Preot paroh
David Catalin Ciprian

 • nascut la 20.02.1985– Baia Mare
  studii superioare
  Tel: 0756160160
  E-mail: catalincipriandavid@gmail.com
 • biserica de zid „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” (1990), casa parohiala în constructie, 1 cimitir, terenuri agricole 3,47 ha,
 • Biserica de zid „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” – 1990,
  Coltirea, str. Principala, nr. 40,
 • 405 credinciosi.


_____________________________________

 

Pr. David Catalin Ciprian

- Paroh -

Istoric

Data de 1 ianuarie 1999 reprezinta pentru parohia Coltirea o data importanta avand in vedere ca incepand de la aceasta data comunitatea ortodoxa din Coltirea se organizeaza ca parohie de sine statatoare , cu preot slujitor constant la altarul bisericii, prin persoana parintelui Tomoioaga Ioan. Pana la aceasta data parohia Coltirea a fost filie, preotii care au slujit la altarul bisericii fiind din mai multe sate precum Satulung: preot Pintea, Iadara: preot Filip Ioan, Bozanta Mica: preot Gratian Paul iar mai apoi preotii parohiei Hideaga au devenit constanti in suplinirea postului de preot paroh al filiei Coltirea. Dintre acestia amintim preotii: Pop Alexandru, Indre Vasile, Dragos Vasile. Parintele Tomoioaga Ioan a slujit la altarul bisericii din Coltirea pana in anul 2002, an in care este numit ca preot paroh Catana Marius. Timp de sapte ani de zile sub indrumarea parintelui Catana Marius s-a reusit realizarea catorva lucrari importante de reabilitare a bisericii din Coltirea, anii 2008-2009, precum: repararea si vopsirea acoperisului din tabla, inlocuirea ferestrelor vechi, precum si revovpsirea gardului frontal al bisericii, inceperea lucrarilor la sistemul de incalzire a bisericii. In anul 2006 s-au inceput lucrarile de construire a casei parohiale. Incepand cu anul 2009, 06 Decembrie, in parohia Coltirea este numit un alt preot paroh, Miclaus Bogdan, odata cu transferul parintelui Marius Catana la Parohia Sf. Imp. C-tin si Elena din orasul Baia Sprie.

In decursul anilor parohia Coltirea a avut mai multe biserici de lemn construite pe alte locuri decat cel pe care este zidita biserica existenta azi. Biserica actuala cu hramul Sf. Arh. Mihail si Gavriil a fost construita intre anii 1937-1945 din piatra si caramida. Intre anii 1986-1987 biserica a fost pictata in ulei, de pictorul bisericesc Botis Ioan dimpreuna cu sotia sa Mariana, in acea vreme fiind protopop preotul Mociran Gavriil.