inapoi protopopiat

FIRIZA

HRAMUL

“Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”

PAROHIA FIRIZA
Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,


Preot paroh Marincas Gheorghe-Aurel,

• nascut la 23.06.1971 - Somcuta Mare,
• iconom stavrofor, bedernita
• Loc. Firiza, nr. 97, cod 430002, jud. Maramures,
• Tel: 0744110923

E-mail: g.marincas@yahoo.com

  • Biserica de zid momument istoric „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” 1794
    Baia Mare, str. Firiza, nr. 97,
  • 1.293 credinciosi

______________________________________________

Pr. Marincas Gheorghe-Aurel

-Paroh-

Ziditu-s-a aceasta sfanta biserica in anul 1794 cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril.
Istoria fiind oglinda dezvoltarii societatii umane,trebuie reconstituita din cele mai mici parti componente,inscriind in timp si analizand"sine ira et studio"faptele si intamplarile care formeaza insasi viata societati.
La inceputul anilor 1960 cand tara se afla sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu Dej,in Baia Mare,la fel ca-n toate orasele,industria socialista "a explodat".Inainte de 1960,Baia Mare avea probleme cu alimentarea cu apa potabila.Asa s-a nascut initiativa de a se construi un baraj in localitatea Firiza situata la 15 km de Baia Mare.
Putin insa cunosc faptul ca pe locul unde se afla lacul de acumulare a existat inainte de ridicarea barajului o ramificatie a cartierului Firiza.50 de familii au fost nevoite sa-si paraseasca gospodariile,fiind mutate pe str.Forestierilor de astazi cu ajutorul si binecuvantarea Sfintei Biserici au inteles dictonul “Ora et labora”(roaga-te si munceste)cu lacrimi,osteneala si credinta si-au refacut gospodariile.
De-a lungul vremii,slujitorii Sfantului Altar au stiut sa tina aprinsa lumina credintei in Parohia Ortodoxa Firiza.Pr. Ulmeanu Vasile si pr.Podina Teodor au facut reparatii majore la Sfanta Biserica.
Din anul Domnului 1998 pr.Marincas Gheorghe duce mai departe flacara credintei din Parohia Ortodoxa Firiza.In anul 2001 s-a ridicat in curtea Sfintei Biserici in semn de recunostiinta si pretuire Monumentul Eroiilor cazuti in cele doua razboaie mondiale,iar in data de 20 septembrie 2001 a fost sfiintit de catre I.P. Sa Iustinian.
In anul 2003 s-a renovat Sfanta Biserica,s-a facut pictura in fresca,s-a asezat iconostas nou,s-a inlocuit tamplaria veche,a fost introdusa incalzirea centrala,s-a indiguit Valea Rosie in aval si in amonte de Sfanta Biserica.
Lucrarile au fost incununate cu binecuvantarea arhiereasca pe care P.S Sa Iustin Sigheteanul a revarsat-o in cadrul resfintirii bisericii la data de 4 iulie 2004.
Luand pilda de la inaintasii care au trait in acest loc mirific fiind ocrotiti de Bunul Dumnezeu sub bratul Sfintei Biserici, privind cu ochii sufletului,noi,cei de astazi,avem privirea spre cer si rugaciunea catre Bunul Dumnezeu,nadajduind ca vom prinde noi puteri pentru a putea infrunta greutatile inerente oricarei activitati pastorale stiind ca tot ceea ce facem este spre slava lui Dumnezeu.