inapoi protopopiat

GROSI

HRAMUL

“Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”

 

PAROHIA GROSI
- Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,


Preot paroh Spatar Ovidiu

 

• nascut la 12.07.1984 - Baia Mare,
• Loc. Oarta de Jos, nr. 211, cod 437200, jud. Maramures,
• Tel: 0262269113, 00762887893,
• E-mail: ovidiu_spatar@yahoo.com

  • Biserica de zid „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” – 1878,
    Grosi, str. Bisericii, nr. 6,
  • 1.218 credinciosi.


 

Pr. Spatar Ovidiu

-Paroh-

Istoric


Satul si Biserica lui sunt asezate pe locul unei mari paduri de stejari într-o poiana numita ,, În Piecior”, locul de aprovizionare a taietorilor de lemne. În acest loc au început acesti taietori de lemne sa-si construiasca primele colibe de locuit. În aceasta poiana existau o multime de izvoare cu apa, element necesar vietii cotidiene. Locul acesta era înconjurat de o multime de stejari grosi de la care a si primit numele satului de GROSI atestat înca de prin secolul al XII- lea.
În secolul al XVI- lea înmultindu-se locuitorii acestui catun au simtit nevoia de a-si construi un lacas de cult si din acesti stejari au ridicat o modesta Bisericuta si astfel a luat fiinta Parohia Grosi. Ea a fost amplasata în mijlocul acestei poienite. În jurul ei, dupa obiceiurile acelor vremi a aparut si primul cimitir numit ,, În Clejie”.
Si azi exista în acest cimitir, piatra care a servit ca si altar al primei biserici. Ne mai corespunzând aceasta biserica credinciosilor acestei comunitati a fost adusa din satul Ardusat o alta bisericuta tot din lemn. Ea a fost amplasata mai sus de prima cu vreo 30 m de cea veche, dar în urma unui incendiu a ars din temelie. În locul ei credinciosii au ridicat o cruce.
A treia biserica, cea de azi construita din piatra, având grosimea zidurilor de aproximativ 1 m, a fost adunata de credinciosii de atunci din hotarul satului, iar lespezile de piatra ce au servit ca pardoseala au fost aduse din hotarul Coasului.
Terenul a fost donat de Petrea Albului. Cheltuielile cele mai mari le-a suportat unul dintre credinciosi, Nutulea Lupan original din Ocolis, ajutat de Grosenii de atunci. Lucrarile au început în 1859 si s-au finalizat în 1879. Clopotele au fost aduse de la clopotnita vechii biserici ce a ars, dar în perioada primului razboi mondial doua din ele au fost luate, duse si transformate în gloante aducatoare de moarte. A ramas doar unul turnat în 1901 de firma HOFFMAN, iar cel de-al doilea a fost donat de familia Herteg în 1927, turnat de firma ANTONIO-NOVOTNY, clopote ce si azi îi cheama pe credinciosi la biserica. Biserica a fost pictata si zugravita a doua oara de vestitul pictor Alexandru Zibert în 1936 sub pastoratia pr. Gheorghe Strenc, ca apoi în 1957 sa i se faca o restaurare sub pastoratia pr. Ioan Munteanu.
Aceasta Sfânta Biserica e construita în forma de corabie, având în loc de bolta un simplu tavan. La propunerea pr. Ioan Coltan, actualul paroh, i s-a schimbat toata înfatisarea. În locul tavanului s-a facut bolta ca în orice biserica. S-a modificat balconul (scorusul), s-a construit porticul de la intrare, i s-a aplicat în exterior o terasitare, iar în interior a fost îmbracata într-o frumoasa pictura executata de pictorii Gheorghe Busuioc si ucenicul lui Ioan Barna, ca apoi în 1990 sa fie resfintita de PSS Iustinian Chira Maramuresanu.
Din sirul preotilor ce au slujit la altarul bisericii din Grosi amintim pe urmatorii :
1828 pâna la 1843 Preotul Andrei Lupan
1843 pâna la 1871 Preotul Pavel Câmpan
1871 pâna la 1900 Preotul Ioan Câmpan
1900 pâna la 1921 Preotul Emanuel Câmpan
1921 pâna la 1924 Preotul Mihai Berinde
1924 pâna la 1936 Preotul Gheorghe Strenc
1936 pâna la 1951 Preotul Gheorghe Costin
1951 pâna la 1952 Preotul Gheorghe Onisim
1952 pâna la 1984 Preotul Ioan Muntean
1984 pâna la 2013 Preotul Ioan Coltan
Din rândul cantorilor amintim pe Gavril Horje, Vasile Heteg, Stefan Horje, Gavril Farcas si cel de azi Gavril Petrovan.
Iar din rândul crâsnicilor (fetilor) amintim pe Costan Petrovan, Pavel Petrovan, Gavril Petrovan si Adrian Petrovan.
Corul bisericii a luat fiinta sub inimosul învatator Gavril Florian din Preluca Veche, condus mai departe cu acelasi devotament si dragoste de un fiu mult iubit al satului, director al Scolii din Grosi, Gheorghe Lupan, deschizator de drum tinerilor spre cultura, continuat apoi tot de un fiu al satului numit ,,Bardul de Grosi” Gavril Farcas.
În urma cu 10 ani un alt inimos fiu al satului actualul cantor Petrovan Gavril a continuat traditia înaintasilor lui înjghebând un frumos cor pe patru voci prin concursul dat de familia preot Lazar Marius Vasile din Baia Mare.
În octombrie 1948 credinciosii parohiei Grosi în frunte cu pr. Gheorghe Strenc au revenit la Biserica Mama, Biserica Ortodoxa Româna.
Sub pastoratia preotului Ioan Coltan în 25 august 1996 s-a pus piatra de temelie a Sfintei Manastiri ,,Învierea Domnului” Habra Grosi sfintita de PSS Iustin Hodea Sigheteanu, sub stricta grija a iubitului nostru Ierarh Iustinian Chira Maramuresanu. În anul 2004 prin grija aceluiasi preot s-a ridicat în cimitirul numit ,,Coasta Iacoboi” de catre bunii credinciosii Horje Stefan, pr. Ioan Coltan si Viorica Ardusatan, monumentul ,,Crucea Metalica” în amintirea pelerinajelor facute de bunii credinciosi în urma cu sute de ani, dar opriti de cei din perioada totalitarismului.
Doamne rasplateste-le tuturor ostenitorilor si celor ce se vor osteni mai departe pentru acest sfânt locas ca si pentru Sfânta Manastire Habra, sora devotata si fidela acestui Sfânt Lacas, asa cum numai tu stii, ca celor ce vor trece pragul lor, sa li se împlineasca toate dorintelor.