inapoi protopopiat

RUS

HRAMUL

“Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”

 

PAROHIA RUS
Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,


Preot paroh Tarta Vasile-Viorel,

  • nascut la 09.09.1964, - Sacalaseni,
  • iconom
  • Loc. Rus, cod 437148, com. Dumbravita, jud. Maramures,
  • Tel: 0262299064, 0747222914
  • E-mail: vasile_tarta2000@yahoo.com
  • Biserica de zid „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” – 1815,
  • 370 credinciosi.


__________________________________________

Pr. Tarta Vasile-Viorel

-Paroh-

Istoric


Parohia Ortodoxa Romana Rus, comuna Dumbravita, judetul Maramures, se gaseste in zona bazinului minier Baia Mare. Localitatea este veche, cu locuitori de nationalitate romana si la origine de credinta ortodoxa dupa cum atesta vechile documente, precum si Biserica din lemn ce a fost donata parohiei Inau-Tg.Lapus, Biserica in care se mai slujeste si azi in unele sarbatori si care atesta ca a fost construita, pictata si inzestrata cu icoane in stil ortodox.
Datorita iscusintei, harniciei si dorintei de afirmare, din localitate s-au ridicat multi intelectuali si persoane cu pregatire superioara si medie, ce fac cinste satului, construindu-se si frumoase locuinte in locul celor vechi.
Crestinii din Rus dorind sa aiba o Biserica mai mare si mai incapatoare, pe la mijlocul sec. XIX, au zidit Biserica actuala, terminata in anul 1815, cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, fiind recunoscuta azi drept unul dintre cele mai valoroase monumente arhitectonice religioase de pe fostul domeniu medieval al orasului Baia Mare.
Arhitectura Biserici inspirata in stilul Bisericilor catolice ca planimetrie, pastreaza in acelasi timp si elemente de stil oriental, ortodox in structura iconostasului, care a fost pictat intre 1850-1851 de catre pictorul Mezei Ioszef.
Biserica a fost renovata in ani 1907, 1960, 1983, iar in 1997, Muzeul Judetian si Directia Restaurare Monumente Istorice au restaurat si consolidat Biserica din Rus.
Din 1991 in Biserica se slujeste alternativ credinciosii ortodocsi si credinciosii greco-catolici, drept pentru care la initiativa si propunerea P.S.Sale Iustin Sigheteanul, din anul 2011 credinciosi ortodocsi se pregatesc sa-si construiasca o Biserica noua care sa fie a lor, in momentrul de fata fiind pamantul de sub noua Biserica Intabulat, avand certificate de Urbanism, studii geologice si de fezabilitate, ridicare topografica, schita de proiect si un proiect in derulare care va fi definifivat pana la Praznicul Invieri Domnului.