inapoi protopopiat

SABISA

HRAMUL

“Sfantul Mucenic Dimitrie”

 

PAROHIA SABISA
Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,


Preot paroh Andreica Daniel

• nascut la 09.05.1979 - Baia Sprie,
• iconom,
• Loc. Sabisa, nr. 57, cod 435401, jud. Maramures,
• Tel: 0740600508,
• E-mail: andreicadanielvasile@yahoo.com

Biserica de zid „Sfântul Mucenic Dimitrie” – 1836,
  • 765 credinciosi
______________________________________

Pr. Andreica Daniel

-Paroh-

Istoricul Parohiei Ortodoxe Sabisa
Atestarea documentara a localitatii Sabisa cât si a comunitatii religioase dateaza din anul 1406, când pe aceste meleaguri traiau români care munceau pamântul, iar mai târziu la minele din apropiere.
Se spune ca satul se afla undeva pe dealuri, însa istoria si vremurile i-au stramutat pe sateni pe actuala vatra a satului.
Ca în aproape toate localitatile din Transilvania, si în Sabisa a ajuns prigoana austro-ungara obligând satenii sa treaca la cultul greco-catolic, împreuna cu toata documentatia parohiala.
Dupa ce satul s-a stramutat în vale , s-a zidit aceasta Sfânta Biserica cu Hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” în anul 1836, prin jertfa dreptcredinciosilor crestini din Sabisa.
De-a lungul istoriei parohia Sabisa a fost filie la parohia Ilba, iar dupa anii 60 a devenit parohie având casa parohiala si preot paroh. Istoria a consemnat mai multe nume de preoti care au pastorit credinciosii din Sabisa dintre care amintim: în ani 50 Pr. Protosinghel Calistrat Lacatusu; între anii 55-60 Pr. Goron Romul; între anii 60-63 Pr Ioan Stiru, paroh la Ilba; între anii 63-68 Pr. Ioan Câmpeanu; între anii 68-70 Pr. Ioan Codati, car a plecat la parohia Dumbravita; între anii 70-75 Pr. Bufnea Ioan, iar din anul 1976 pâna în anul 2008 când a trecut la cele vesnice Pr. Valer Marian, care a avut cea mai lunga perioada de pastorire la Sabisa, de 32 de ani, având si mai multe realizari pe plan administrativ cât si pastoral dintre care amintim: între anii 1993-1995 s-au realizat lucrari de renovare a bisericii, înlocuindu-se iconostasul prin jertfelnicia bunului credincios Vasile Pintea, iconostas realizat de catre mesterul Vasile Chici iar pictura de catre pictorul Teodor Stefan, sub pastorirea preotului paroh Marian Valer. Sfintirea iconostasului a fost savârsita de catre Î.P.S JUSTINIAN CHIRA Arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului la data de 17 septembrie 1995.
Între anii 2001-2003 a fost refacuta pictura de catre pictorul Marcel Pop de Busag, ajutat de Valer Pop. Sfintirea picturii a fost savârsita de catre Î.P.S JUSTINIAN CHIRA Arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului la data de 21 septembrie 2003.
La data de 1 noiembrie 2008, a fost numit preot paroh Andreica Daniel.
Între anii 2009-2011 s-au realizat ample lucrari de renovare atât la Biserica, cât si la casa parohiala. La Biserica au fost înlocuite geamurile, a fost vopsita si reparata tabla de pe acoperis, s-a reparat tencuiala exterioara si s-a vopsit în totalitate Biserica.S-au refacut în totalitate scarile si s-au placat cu piatra, s-a vopsit gardul bisericii si s-a introdus reteaua de alimentare cu gaz metan si s-a facut instalatia de încalzire. S-au realizat si unele lucrari interioare: s-a refacut în totalitate Masa Sfântului Altar, s-a reconditionat iconostasul si s-a refacut pardoseala. Au fost schimbate unele obiecte bisericesti vechi, începând cu cele de pe Sfânta Masa si continuând cu cele de uz liturgic. S-a refacut sistemul de iluminare a bisericii pe timp de noapte. Toate aceste lucrari s-au realizat prin purtarea de grija a preotului paroh Daniel Andreica si prin contributia credinciosilor din parohie si a unor binefacatori.
În acelasi timp s-au executat lucrari de modernizare în totalitate a casei parohiale cât si a anexelor.
La împlinirea a 175 de ani (1836-2011) de la construirea Bisericii Ortodoxe din Sabisa, în data de 18 septembrie 2011, duminica dupa Înaltarea Sfintei Cruci, a avut loc slujba de târnosire, savârsita de P.S.Sa JUSTIN HODEA SIGHETEANUL, episcop vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, înconjurat de un frumos sobor de preoti si diaconi în prezenta unui numar mare de credinciosi din localitate si împrejurimi.
În anul 2011 Parohia Ortodoxa Sabisa avea un numar de 691 credinciosi.
Târnosirea Bisericii Ortodoxe din Sabisa s-a facut când Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române era Prea Fericitul Parinte Dr. DANIEL CIOBOTEA; Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Î.P.S Dr. ANDREI ANDREICUT; Episcop al Maramuresului si Satmarului, Î.P.S JUSTINIAN CHIRA; Presedinte al României, d-l Traian Basescu; Prefect al judetului Maramures, d-l Sandu Pocol; Primar al orasului Seini d-l Adoreanu Kraiger Zamfir; Protoiereu al Baii Mari, pr. Fabian Coroian; Preot paroh Daniel Andreica; Epitrop Fericean Dorin; Cantori Petre Pop si Ardelean Gheorghe.
Marea sarbatoare a târnosirii a constituit un moment de mare bucurie duhovniceasca pentru toti credinciosii localitatii Sabisa. Prin aceasta s-a desavârsit lucrarea ctitorilor si binefacatorilor sfântului lacas.
Înscrie Doamne în „Cartea Vietii” pe toti ostenitorii, jertfitorii si închinatorii acestui sfânt lacas. AMIN!