inapoi protopopiat

SACALESENI

   

HRAMUL

“Sfintii Apostoli Petru si Pavel”
“Adormirea Maicii Domnului” – monument istoric

 

PAROHIA SACALASENI
Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,


Preot DOBREANU TRAIAN ADRIAN,

  • nascut la 28.05.1985, loc. Targu Neamt, jud. Neamt,
  • studii superioare,
  • tel. 0748042169


  • Biserica de lemn – monument istoric - „Adormirea Maicii Domnului” - 1442
  • Biserica de zid „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” – 1930,
  • 678 credinciosi.


_____________________________________

Pr. DOBREANU TRAIAN ADRIAN

-Paroh-

Istoric
Parohia Sacalaseni este o asezare româneasca de sine statatoare si formata cu multe secole îinainte de 1405, când este mentionata pentru prima data în documentele vremii sub numele de Zakalosfalwa si apartinea ca posesiune de domeniul Cetatii Chioarului. Locuitorii satului s-au remarcat ca oameni viteji si luptatori iscusiti care s-au distins prin faptele de arme în luptele cu turcii, lucru amintit de diploma nobiliara acordata lui Radu din Sacalaseni de catre doamna Justina, vaduva lui Sandi Balc si stapâna cetatii Chioarului, în 1434. Faptele de vitejie ale locuitorilor sunt rasplatite de catre capitanii cetatii prin acordari de privilegii familiilor Tarta, Pop, Berciu si Trif, fapt marcat în traditia satului prin asezarea unor lespezi de piatra în fata bisericii vechi de catre fiecare familie.
In 1442 se construieste o noua biserica pe vechiul loc care se pastreaza pâna azi fiind constuita din bârne de lemn cioplite prismatic oranduite orizontal, încheiate temeinic cu ajutorul cuielor de lemn formand un edificiu solid si rezistent la furtuni, inundatii si cutremure. Usa de la intrare este lateral, iar turla are alaturi de cruce , soarele si semiluna. Boltile si peretii sunt decorati în vopsea tempera, pastrându-se foarte slab întreaga pictura. Biserica veche are hramul bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului’’ si a fost declarata monument istoric, fiind trecuta la pozitia 400, având aceasta inscriptie:,,Aceasta Sf. Biserica s-a ziditu dupa vremea tatarime in anul 1442, s-au zugravit de nou in anu 1865, fiind mitropolitu Exsa Alexandru Sulutiu, episcop Vancea Illustritatea Sa Indre; Gerlei , protopopu Atanasiu Cototiu , preot Georgie Triff, R. curator Lediel Nutiu, fetu Tartia Vasalica, Pictoritu pictoru Paulm Weisu din cetatea Baia Mare.
În biblioteca parohiei se gaseste primul potir de lemn ce a apartinut primei biserici, iar Chiriacondroniomul din 1699, trei manuscrise slave din secolul al XIV-lea si multe carti de ritual din sec. XVII-XVIII au fost predare la arhivele statuli .
Biserica este amintita în documentele timpului in 1733, 1750, 1760, 1856, 1867, 1877, 1886, 1882, 1894, 1898, 1900, 1903 si 1906.
Primul slujitor al sf. Altar este amintit în Urbariul Cetatii Chioarului din 1603 fiind preotul Petru iar dupa 1700 sunt preoti la altar pana azi: Georgius Cont, George Trif, Ioan Dosa, Vasile Buteanu, Aurel Buteanu, Traian Viman, Stelian Han si Vasile Lacatus.
În acest context parohia s-a format anterior secolului al XIII-lea afirmatie ce se întemeiaza pe urmatoarele dovezi: prezenta manuscriselor slavone din sec. XIII, existenta primei biserici si vechimea satului.
Biserica de lemn monument istoric a fost restaurata capital în anul 1996.Intmpul operatiei de restaurare în Sf Altar sub podele a fost gasit piciorul si placa din piatra care se crede ca au apartinut unei sfinte mese din biserica anterioara. Acestea sunt pastrate si astazi în Sf. Altar al bisericii restaurate, loc unde pot fi vazute.
Dorinta de nou, de fumos, de durabil si de necesitati, îi determina pe credinciosii parohiei Sacalaseni în anul 1928 sa înceapa constructia unei biserici noi din caramida langa soseaua care leaga satul de orasul Baia Mare. In anul 1928 se construieste fundatia , apoi din anumite motive se stagneaza constructia pâna în anul 1957 când se fac peretii si acoperisul, în 1967 se tencuiette in interior si se face iconostasul iar in seara zilei de 24 decembrie 1969 , în ajunul Craciunului , este sfintita provizoriu de preotul paroh Traian Viman si preotul Grigorie Dragos de la Culcea. In anul 1976 se tencuieste în exterior, lucrare care premerge împodobirii Sf. Lacas cu pictura bisericeasca începuta în anul 1979 de catre pictorul Emanuel Bandu într-o maniera neo-bizantina. Lucrarea de pictura a fost finalizata în anul 1983 si tot în acelalasi an biserica a fost sfintita de catre Preasfintitul Iustinian Chira Maramuresanul
Din 1969 Sf Liliturghie se savârseste in biserica noua iar biserica de lemn o pastram ca monument istoric si crettinesc unde se slujeste sfânta Liturghie de hramul biseicii,, Adormirea Maicii Domnului si se savârseste vecernia mare de Invierea Domnului.
Istoricul parohiei si a celor trei biserici se împleteste cu istoricul satului, înscriindu-se dorintei si vointei poporului roman.