inapoi protopopiat

SINDRESTI

HRAMUL

“Sfintii Apostoli Petru si Pavel”

 

PAROHIA SINDRESTI
Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,


Preot paroh ERDEI ALIN

, nascut la 28.06.1987, loc. satu mare, jud. satu mare, studii superioare, tel. 0757-271.038
• loc. Sindresti, nr. 126, cod postal 437149,


  • Biserica de zid „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” – 1908,
  • 460 credinciosi.

____________________________________________

Pr. ERDEI ALIN

-Paroh-

SCURT ISTORIC
Satul Sindresti, apartinator comunei Dumbravita, jud. Maramures, este situat la aprox.15 km de Baia Mare si este locuit numai de români care actualmente sunt în numar de aproximativ 560.
Denumirile portiunilor de hotar care apartin satului sunt numai românesti ca : Râtul Bisericii, Poduri, Mocirita, Moine, Valea Mare, Tinoasa, etc., fapt din care rezulta ca populatia româneasca este cea de origine.
In unicul cimitir al satului se afla piatra de altar a vechii biserici, construita din lemn, în sec.al XVII-lea si care a fost vânduta unor evrei din loc. Cufoaia-Borcut (Târgu-Lapus), la începutul acestui secol.
Actuala biserica cu Hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, dateaza din anul 1908, este zidita din piatra având doua turle, iar în anul 1938 i s-a adaugat un portic la intrare, sprijinit pe 4 stâlpi.
Pictura initiala, realizata cu precadere pe bolta îi reprezenta pe Mântuitorul Iisus Hristos, pe Maica Domnului înconjurata de îngeri si pe cei 4 evanghelisti, si a fost executata de pictorul Cadar Gheza din Baia Mare în anul 1938 care de altfel a si zugravit biserica în interior.
Biserica a fost renovata in anul 1954, si tot atunci s-a construit o clopotnita din lemn pentru a fi posibila coborârea clopotelor din turla dinspre drum unde fusesera asezate initial.
In anul 1965 s-a introdus în biserica curentul electric, iar in anul 1978, are loc o noua renovare a bisericii in exterior.
In ianuarie 1990, filia Sindresti, a primit statutul de parohie de sine statatoare fara a mai depinde de parohia Rus.
Sub pastoratia preotului prof. Liviu Petrescu, in anul 1997, s-a început constructia Casei Parohiale pentru stabilirea preotilor slujitori în mijlocul credinciosilor din sat.
Cu osteneala si jertfelnicia credinciosilor si a altor fii ai satului în anul 2008 s-a finalizat o ampla lucrare de renovare a bisericii în exterior, precum si a altor anexe.Cu aceasta ocazie biserica a fost resfintita de catre Înalt Preasfintitul Parinte Iustinian Chira arhiepiscop al Maramuresului si Satmarului înconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Tot cu aceasta ocazie, în semn de multumire si pretuire pentru întreaga activitate depusa parintele prof. Liviu Petrescu paroh al Bisericii Ortodoxe Sindresti în perioada 1996-2009 a fost ridicat de Înalt Preasfintia Sa Iustinian, la rangul de iconom stavofor.
In anul 2009 odata cu retragerea la pensie si trecerea la cele vesnice a vrednicului de pomenire pr. prof. Liviu Petrescu, în luna septembrie are loc numirea si instalarea ca preot paroh pe seama parohiei Sindresti a preotului Danut Sasaran.
În vara anului 2010 cu aportul substantial al credinciosilor, al autoritatilor locale precum si ai altor binevoitori, s-a început o ampla lucrare de consolidare si renovare a bisericii în interior. Aceasta implica si repictarea integrala bisericii, lucrare începuta în tehnica fresco în toamna anului 2011 sub coordonarea pictorului Stefan Salajan, urmând si alte lucrari în paralel cu efectuarea picturii si ulterior, care vor oferi bisericii un aspect de înnoire integrala.
In prezent, credinciosii Parohiei Ortodoxe Sindresti se bucura în continuare de ocrotirea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, având aceeasi grija ca si înaintasii lor de a lucra cu, credinta, cu nadejde si cu dragoste la mântuirea sufletelor lor.