inapoi protopopiat

TAUTII DE SUS

HRAMUL

“Duminica Tuturor Sfintilor”


“Sfintii Apostoli Petru si Pavel”

– biserica de piatra-

 

PAROHIA TAUTII DE SUS
Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,


Preot paroh
Mihali Adrian

  • nascut la 04.09.1982, loc. Borsa, Jud. Maramures
  • studii superioare
  • iconom stavrofor,
    Tel: 0740270877,
    E-mail: adrian.mihali@yahoo.com
  • Biserica de piatra „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” – monument istoric - 1775
  • Biserica de zid „Duminica Tuturor Sfintilor” – 2000,
  • 1943 credinciosi.

parohia-tauti.ro - Parohia Tautii de Sus

TUR VIRTUAL AL BISERICII
________________________________________________

Pr. Mihali Adrian

-Paroh-

Istoric


La 4 km distanta de municipiul Baia Mare spre Sighetu Marmatiei este situata comuna Tautii de Sus, apartinatoare orasului Baia Sprie, cu o populatie de peste 2500 suflete din care 1800 români de religie ortodoxa în cele 560 familii de muncitori si intelectuali.
Traditia ne transmite faptul ca înca înainte de secolul al XVII-lea ar fi existat o biserica de lemn, iar la anul 1779 s-a construit de catre cele abia 40 familii de iobagi biserica actuala din piatra, atestata de pisania de pe frontispiciul turnului deasupra usii de intrare, si anume : „ ACEASTA BISERICA NOA…(D) IN LOC A RUMINILOCRU(d) TEUTII DE SUSU, PUTERE…S(I) P(e) CHELTUIALA (1) SAU ZIDITU, SA FIE CASA DE RUGACIUNE. ANU D (omnului) 1779 iulie 15 „.
Biserica este amplasata lînga soseaua nationala Baia Mare-Sighet, fiind împrejmuita cu un gard din piatra care dateaza din anul 1806, ceea ce atesta cifrele înscrise pe una din pietrele zidului, acoperit cu sindrila.
În antreul bisericii este o inscriptie pictata în anul 1960 cu ocazia picturii bizantine executata de pictorul autorizat Pascu Vasile din Focsani.
Sanctuarul începe cu un arc, apoi urmeaza boltitura în semi-cupola, ferestrele avînd boltituri care se întrepatrund.
Altarul este despartit de nava printr-un iconostas sculptat în lemn de tei de catre profesorul Toth din Baia Mare, iar iconografia în acelasi an 1970, de catre Pop Ioan din comuna Grosi.
Înainte de acesta a existat un iconostas din lemn de tei cu icoane pictate pe lemn, dar fiind distrus de carii, a fost predat cu proces verbal Muzeului Judetean în anul 1974, retinînd drept amintire icoane care reprezinta Sfînta Treime pe dosul careia este urmatoarea însemnare : Facuta pe cheltuiala lui Fluieras Istrate cu sotia Dotye si cu familia Domniei sale Aximie si Parasca cu Maria, ca sa le fie de pomenire vesnica. Anul Domnului 1802.
Turnul înalt de peste 38 m domina asezarea satului, iar în jurul coifului îl împodobesc cele 4 turnulete în stil maramuresan.
Pîna în anul 1971 pardoseala era din cherestea de stejar, cînd a fost schimbata cu alta din mozaic.
Aceasta fiind una din cele mai frumoase biserici din piatra cu mare vechime si arhitectura exceptionala a fost înscrisa în lista monumentelor istorice în anul 1971.
Între anii 2003-2007 s-au efectuat ample lucrari de reparatii capitale, înlocuindu-se acoperisul care a fost placat cu tabla de cupru si refacîndu-se integral gardul de împrejmuire.
Bisericuta a fost târnosita în anul 1964, iunie ziua 22 de catre Episcopul Valerian al Oradiei.
Înmultindu-se numarul de credinciosi, biserica monument-istoric a devenit neîncapatoare. Drept urmare în anul 1990 s-a hotarît de catre corporatiunile parohiale ridicarea unui locas nou.
Piatra de temelie a fost sfintita de catre I.P.S. Arhiepiscop Justinian în data de 12 august 1990. Lucrarile de constructie s-au realizat prin jertfelnicia credinciosilor ortodocsi din Tautii de Sus, cu sprijinul financiar primit prin subventie de la Bugetul de Stat, de la Consiliul Judetean Maramures, de la unitatile industriale din localitate si de la diferite firme particulare.
Pictura în tehnica fresco, precum si icoanele din catapeteasma au fost executate de catre pictorii bisericesti Mariana si Ioan Botis, între anii 2001-2008. Catapeteasma, amvonul, scaunul arhieresc si pangarul s-au realizat din stejar masiv, de catre sculptorul Dunca Gheorghe din Satu Nou de Sus.
Lucrarile de pardoseala în granit au fost executate de catre firma „Heximpex” s.r.l din Baia Mare, între anii 2009-2010, mobilierul de stejar din naosul bisericii a fost executat de catre mesterul Giurgiu Ioan din Vadu Izei iar cel din balcoane, de catre mesterul Bumb Sabin din Tautii de Sus.
Amenajarile exterioare au fost executate între anii 2011-2012, de catre firmele : I.F. Suciu din Tautii de Sus, „Interplast” din Tautii Magheraus si „Electrocenter” Baia Mare.
Atât lucrarile de constructie cât si cele de pictura bisericeasca, precum si lucrarile de amenajare exterioara si interioara s-au desfasurat sub supravegherea si cu purtarea de grija a preotului paroh Dr. Vasile Augustin, Vicar Eparhial, care slujeste în aceasta parohie, începând cu data de 1 mai 1984.
În data de 10 iunie 2012, în Duminica Tuturor Sfintilor, s-a târnosit acest sfânt locas de catre I.P.S. Arhiepiscop Justinian Chira al Maramuresului si Satmarului, P.S. Parinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramuresului si Satmarului, însotiti de un marit sobor de protopopi, preoti si diaconi, în prezenta unui mare numar de credinciosi din localitate si din parohiile învecinate.
Târnosirea bisericii cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor din localitatea Tautii de Sus, Judetul Maramures se face în timpul când Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române este P.F. Parinte Dr. Daniel Ciobotea, Mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului I.P.S. Arhiepiscop Dr. Andrei Andreicut, Arhiepiscop al Maramuresului si Satmarului I.P.S. Justinian Chira, Arhiereu Vicar P.S. Iustin Sigheteanul, Secretar de Stat pentru Culte Domnul Nicolae Adrian Lemeni, Protopop al Baii Mari Pr. Fabian Coroian, iar preot paroh, Dr. Vasile Augustin, Vicar Eparhial.
Tautii de Sus, PAROH
2012 Pr. Dr. Vasile Augustin