inapoi protopopiat

TAUTII DE JOS

HRAMUL

“Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”

PAROHIA TAUTII DE JOS
- Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare


Preot paroh Iuga Ovidiu-Ioan,

 • • nascut la 30.08.1967 - Târgu Lapus,
  • iconom,
  • Tautii Magheraus, cod 437345, jud. Maramures,
  • Tel: 074946504,
  • E-mail: ovyiuga@yahoo.com
 • Biserica de zid „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” – 1815,
 • 1583 credinciosi.

 

__________________________________________________

Pr. Iuga Ovidiu-Ioan

-Paroh-

 

 

Preot Paroh Mic Aurelian Romulus

 • nascut la data de 19.09 1977-Busag, jud. Maramures 
 • iconom,
 • Tel. 0740510987

 

"Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul"

 • Biserica de lemn provizorie,
 • Biserica de zid in constructie,
 • Tautii Magheraus, Str. 30, nr. 1,
 • 500 de credinciosi

ISTORIC

            La data de 28 mai 2016, Preasfințitul Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului, alături de preotul Mic Aurelian Romulus și primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Anton Ardelean, a pus piatra de temelie pentru ridicarea primei biserici de rit ortodox din orașul Tăuții Măgherăuș. Astfel, s-a înființat o nouă parohie având hramurile ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul‘’ și ,,Cuviosul Antonie cel Mare‘’ , preot paroh fiind Mic Aurelian Romulus.

 

 


Pr. Aurelian Mic

Istoric


Asezat la N-V de orasul BAIA-MARE la cca 10km si 220 m altitudine. Amintita in monografia Dr Schonherr Gy. “Emlekezete”publicata in anul 1910 la Budapesta se relateaza ca in anul 1216 valea ce trece prin Tautii de Jos se numea “Mist”.
In anul 1440 asezarea a fost distrusa in intregime din cauze necunoscute. Pentru reinfiintarea si intarirea ei , diferiti proprietari ai satului printre care banul de Mediesul Aurit au acordat diplome in care sint trecute o serie de privilegii din care amintim:
- locuitorii acestei asezari sa se bucure de toate privilegiile de care se bucurau locuitorii orasului Baia-Mare
- dreptul de a-si alege jurati si primar
- pentru cei care-si vor construi case si se vor coloniza aici , scutiri de dari de la 3-12 ani
In anul 1609 satul a fost din nou distrus iar proprietarul de atunci , Bathori Gabor mai adauga si alte privilegii la cele existente pentru cei care l-au repopulat.
In anul 1647 locuitorii orasului Tautii de Jos se declara republica independenta.
In anul 1660 localitatea se bucura de atentia principelui Ardealului, Racokzi , a lui Leopold I regent al Austriei , in1667 a lui Gabriel Bethlem, diploma ce s-a pastrat in arhiva parohiei ortodoxe in prezent la arhivele statului.
In ceea ce priveste viata religioasa putem afirma fara sa gresim ca ea a fost practicata aici din cele mai vechi timpuri . Pe temelia bisericii vechi care a fost distrusa odata cu satul in anul 1440 s-a construit o alta biserica ce a functionat pina in anul 1764 cind a ars .
S-a construit apoi o biserica mai mica in cimitir ce a functionat pina in anul 1846 cind s-a zidit actuala biserica cu hramul”Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”, prin contributia credinciosilor romani si a grofului Karoly de Careii mari , cel care a donat si clopotul mare . Celelalte clopote au fost aduse de la biserica ce a ars in anul 1746 . Suportul clopotelor din turn a fost executat de catre mesterii Alexa Jentea si Mitru Muresan in anul 1844 . In acelasi an s-a executat si iconostasul prin contributia credinciosilor si a lui Gavril Filip , iar pictura a fost executata de pictorul Princ Schiller din Viena preot paroh fiind Ioan Pop In anul 1888 biserica a fost reparata si turnul acoperit, preot fiind Daniel Palfi .
In anii 1927-1928 biserica a fost recladita si marita in forma actuala arhitect fiind prof.I Sonea din Bucuresti iar preot Vasile Pogacias .
Biserica este pictata in interior de catre pictorul Ziffer din Baia-Mare in anul 1947.
Incepind cu anul 1982 s-au inceput lucrari ample de renovare a tencuielii exterioare , a zugravelilor interioare a bancilor din biserica si a lambriurilor care imbraca biserica in interior , preot paroh fiind Iuga Augustin . Tot in timpul pastoririi sale rodnice a fost schimbat acoperisul bisericii si turnului , s-a renovat cladirea vechii scoli confesionale, s-a renovat in intregime biserica din parohia filie Magheraus si s-a construit o casa parohiala noua din temelie . Pentru toate aceste merite deosebite si dupa o viata de munca depusa in slujba Bisericii Ortodoxe preotului Iuga Augustin i s-a conferit cel mai inalt grad preotesc acela de protopop iconom stavrofor.
Mentionam ca din anul 1987 nu s-au mai executat nici un fel de lucrari la structurile de rezitenta a bisericii, la fundatii sau la turn, inafara de mici lucrari de intretinere.


TAUTII MAGHERAUS PREOT PAROH
18.12.2012 IUGA OVIDIU IOAN