inapoi protopopiat

VIILE APEI

 

HRAMUL

“Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”

PAROHIA VIILE APEI
Protopopiatul Ortodox Român Baia Mare,


Preot paroh TIMIS IONEL RADU

  • nascut la 03.10.1991 - Borsa, MM
  • tel. 0749072858,
  • E-mail: timis_ionelradu@yahoo.com


• biserica de zid cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” – 1973,
• 443 credinciosi


_______________________________________

Pr. TIMIS IONEL RADU

-Paroh-

Istoric


Credinciosii romani de pe aceste locuri, datorita drepturilor destul de ingradite de administratorii acelor timpuri, dat fiind faptul ca majoritatea erau slugi la baronii de la Apa si Medies, dar si a posibilitatilor precare pe care le aveau, au fost vitregiti de bucuria de a avea un loc de inchinare. Erau nevoiti, in duminici si sarbatori sa faca cale lunga pana la Apa, Seini sau Racsa.
Astfel, in anul 1924, credinciosii din localitatea Viile Apei cer preotului protopop al Seiniului, Mihai Berinde, ajutorul pentru a-si putea zidi biserica in localitatea lor. Cu acest prilej ei cer ca Viile Apei sa fie parohie de sine statatoare fara a mai fi filie atasata la alte localitati. Asa cum reiese dintr-un act de notariat public facut inaintea notarului Dumitru Craciun din Seini la anul 1925, Micle Gheorghe impreuna cu familia dau pamant pentru construirea bisericii.
Nou infiintatei parohii, la anul 1925, i se afiliaza si localitatea Racsa Vii, aflata in imediata apropiere si care apartinea de satul Racsa. Credinciosii celor doua localitati au fost despartiti numai administrativ, nu si spiritual, ei fiind aici alaturi de veacuri, avand aceeasi lege, aceleasi traditii, aceleasi datini. Intre anii 1925-1929 sub pastorirea interimara a preotului protopop Mihai Berinde de la Seini, cu ajutorul credinciosilor din Viile Apei – Racsa Vii, dar si al parohiilor din jur, Apa, Racsa si Seini, se ridica aici noua biserica din piatra si caramida. Din procesele verbale si din chitantele aflate in arhivele statului si ale bisericii aflam despre contributia parohiilor din jur pentru constructia bisericii. Astfel, parohia Apa doneaza pamant (cleja bisericii) si suma de 2500 de lei pentru nou infiintata parohie; parohia Racsa contribuie cu lemn de constructie si suma de bani pentru constructia bisericii. Ajutor s-a primit si de la institutiile statului, de la Prefectura judetului Satu Mare care, in anul 1927, aloca 2000 de lei pentru constructia bisericii si in 1928 suma de 10 000 de lei.
Biserica a primit hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril si a fost binecuvantata de arhidiaconul Dragos Aurel, protopop al Satmarului in anul 1929.
Primul preot numit pe seama credinciotilor din Viile Apei – Racsa Vii este preotul Bertalan Vasile. Aflam ca acesta, in anul 1937, face cerere catre autoritatile statului pentru a i sepermite schimbarea numelui din Bertalan Vasile in Radu Vasile. Prin decizia numarul 66012 din 9 iulie 1937 acesta primeste aprobarea de schimbare a numelui, de aceea, in matricolele parohiale si in unele procese verbale din arhive, il vom gasi semnandu-se fie Bertalan Vasile fie Radu Vasile fiind vorba insa de una si aceeasi persoana.
Despre primul preot din parohia Viile Apei stim ca s-a nascut la anul 1900 la Sisesti (langa Baia Sprie), din parintii Gheorghe si Paraschiva. A absolvit studiile teologice la Gherla, iar dupa terminarea studiilor se casatoreste cu fiica preotului de la Potau, Gavril Berinde, Valeria. Intre anii 1925-1929 a slujit in localitatea Cozlea, judetul Salaj, iar din luna aprilie 1929 pana in decembrie 1945 in parohia Viile Apei. A avut 2 copii, Camil- de profesie medic pediatru si o fiica- Ica. Incepand cu anul 1945 se muta preot in localitatea Pomi, iar mai apoi la parohia Bicau, de unde se si pensioneaza in anul 1962. A trecut la cele vesnice in anul 1969, fiind inmormantat la Satu Mare impreuna cu sotia sa.
Sub pastorirea preotului Radu Vasile, la Viile Apei, se construieste intre anii 1930-1934 casa parohiala, cu grajd si fantana, iar biserica este imprejmuita cu gard.
Incepand cu luna decembrie 1945 in localitate este numit preotul Emanuil Gaz care slujeste aici aproape 30 de ani, pana in vara anului 1974. Ramas vaduv inca de tanar, nu s-a recasatorit niciodata, iar singurul copil pe care l-a avut s-a stabilit la Bucuresti, unde, la batranete, se retrage si el.
Pentru ca parohiei Viile Apei i se afiliaza si Orasul Nou-Vii, preotul Emanuel Gaz a facut ani la rand naveta intre cele doua localitati, incercand sa faca fata problemelor credinciotilor din trei sate: Viile Apei, Racsa Vii, Orasu Nou-Vii.
In timpul pastoririi preotului Emanuel Gaz, la Viile Apei se fac lucrari importante, astfel, in vara anului 1947, se reface biserica in exterior, se fac reparatii la acoperis, iar pe turnul bisericii se monteaza 2 clopote achizitionate de la fabrica Oituz din Bucuresti prin contributia credinciosilor. Intre anii 1949-1950 biserica este impobobita cu pictura de catre pictorul baimarean Zibert Alexandru. In anul 1950 casa parohiala, datorita starii precare in care se afla, este demolata
In timpul pastoririi preotului Emanuel Gaz, la Viile Apei se fac lucrari importante, astfel, in vara anului 1947, se reface biserica in exterior, se fac reparatii la acoperis, iar pe turnul bisericii se monteaza 2 clopote achizitionate de la fabrica Oituz din Bucuresti prin contributia credinciosilor. Intre anii 1949-1950 biserica este impobobita cu pictura de catre pictorul baimarean Zibert Alexandru. In anul 1950 casa parohiala, datorita starii precare in care se afla, este demolata, iar asa cum spunea preotul Emanuel Gaz, din materialul ramas bun dupa demolare si prin completarea cu material nou, cu ajutorul credinciosilor si prin munca voluntara, se construieste o casa noua. In 1963 se introduce curentul in casa parohiala si in biserica. Intr-un document gasit in arhiva bisericii, scris pe coperta unei carti, preotul Emanuel Gaz, la anul 1960 vorbeste despre cei care au slujit biserica de-a lungul timpului. Aici aflam cantaretii de seama ai bisericii in persoana credinciosilor: Rustiuc Vasile, Matei Laurentiu, Ardelean Mihai, Lenghel Vasile si Catriscau Petru. Ingrijitori ai bisericii sunt enumerati: Nestea Ioan si Pop Gheorghe, iar dintre epitropi sunt trecuti Nicoara Ioan, Micle Gheorghe, Zob Ioan, Lenghel Vasile si Achim Ioan.
Incepand cu vara anului 1974 pentru credinciosii din parohia Viile Apei – Racsa Vii este numit preotul Roman Gavril care pastoreste credinciosii de aici pana in anul 1986 cand se muta la Baia Sprie. convinge pe credinciosi de necesitatea constructiei unei biserici noi. Pentru ca legile timpului erau destul de aspre si nu se permitea construirea de biserici noi, preotul Roman si credinciosii au intampinat mari greutati pe care cu duhul rabdarii si cu multa intelepciune au reusit sa le depaseasca, iar in anul 1979 vechea biserica aflata intr-un stadiu avansat de degradare este daramata. In locul ei a urmat sa se inalte un nou locas maret, pe masura harniciei si maretiei acestor locuitori. Pentru ca din vechea biserica a ramas in picioare doar turnul principal, modificat si el ulterior, credinciosii au fost nevoiti ani la rand sa se roage fie sub cerul liber fie in magazia parohiei din curtea casei parohiale. Timp de 4 ani de zile aici s-au tinut toate Liturghiile si Sfintele Slujbe din duminici si sarbatori. Au urmat 4 ani de greutati si eforturi din partea preotului si credinciosilor din Viile Apei si Racsa Vii. Dar dorinta de a-si vedea visul implinit a fost mai puternica. Astfel ca, in anul 1983, la 31 iulie, Inalt Preasintitul Arhiepiscop Teofil Herinianul, arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, la cererea credinciosilor, vine in mijlocul lor si le binecuvanteaza lucrarile de constructie. A fost o zi de mare sarbatoare pentru credinciosii din cele doua sate.
Asa cum reiese din hrisovul de tarnosire a bisericii, lucrarile de constructie au costat peste 1.200.000 de lei, suma incasata de la credinciosii din cele doua sate prin munca lor voluntara si cu ajutorul primit de la Sfanta Arhipepiscopie a Clujului si de la Patriarhie.
Dupa plecarea preotului Gavril Roman la parohia din Baia Sprie, au urmat cateva luni de interimat, iar in primavara anului 1987 este numit preotul Ioan Popa, care continua lucrarile de intretinere la casa parohiala si la biserica, pastorind credinciosii din Viile Apei – Racsa Vii pana in anul 1991 cand se muta la Cluj.
Incepand din vara acelui an, este numit preot pe seama credinciosilor din Viile Apei preotul Pascariu Iordache, venit din judetul Vaslui. Acesta conduce destinele parohiei pana in anul 1998, in luna februarie, cand se muta la garnizoana Bacau. Sub atenta indrumare a preotului Pascariu Iordache, credinciosii se hotarasc sa impodobeasca biserica cu pictura. Pentru aceasta iau legatura cu renumitul pictor bisericesc Barna Ioan (in prezent trecut la cele vesnice) care de altfel va si efectua lucrarile de pictura in biserica. Tot sub pastorirea preotului Iordache la casa parohiala se construiesc anexe gospodaresti, iar la Racsa Vii se ridica un clopot si se sfinteste locul pentru constructia unei noi biserici.
In primavara anului 1998 am fost numit in parohia Viile Apei – Racsa Vii, eu, cel care scriu aceste randuri, pr. Cosma Radu Constantin, nascut in Tara Lapusului, absolvent al Facultatii de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, casatorit cu invatatoarea Cosma Valerica. In data de 5 aprilie 1998 am fost hirotonit preot si instalat in aceasta parohie de catre Preasfintitul Iustin Sigheteanul, Episcop Vicar al Maramuresului si Satmarului.
In anii care au urmat, cu ajutorul credinciosilor, s-a refacut casa parohiala, s-a terminat pictura bisericii, s-au efectuat lucrari de reparatie la partile exterioare ale bisericii si s-au montat policandre noi.
La data de 16 septembrie 2001, P.S. Iustin Sigheteanul da ascultare rugamintii credinciosilor din aceasta parohie si vine in mijlocul lor pentru a binecuvanta lucrarile efectuate. Datorita efortului necontenit al credinciosilor si din dorinta de a-si vedea biserica frumos impodobita au fost donate bisericii cele necesare pentru sfintele slujbe. Astfel ca, in anii care au urmat, au intrat in inventarul bisericii, pe rand, carti de slujba, vase liturgice, vesminte, prapori, chivot, o icoana argintata in dimensiuni mari lucrata la atelierele Patriarhiei din Bucuresti etc, toate cumparate de bunii credinciosi ai acestei parohii.
In anul 2005 s-au efectuat lucrari de renovare la interiorul casei parohiale, iar la biserica a fost introdusa incalzirea.
Un eveniment important care a avut loc in biserica noastra a fost inmanarea de catre primarul orasului de atunci, Gheorghe Carabat a diplomei de cetatean de onoare acordata P.S. Iustin Hodea Sigheteanul, eveniment care a avut loc in postul sfintelor Pasti al anului 2004.
In toamna anului 2006, dupa consultarile dintre consiliul parohial si credinciosi, se incep lucrarile de constructie la capela din cimitirul satului, lucrari care s-au facut prin contributia bunului credincios Tantas Gheorghe, fiu al satului, impreuna cu familia.
In ultimii ani, epitropi ai bisericii au fost pe rand Zetea Ioan, Tantas Marin si Zetea Vasile.
Cantareti ai bisericii au fost Lenghel Dumitru, Pop Mihai, Chereji Gabriel, ajutati de corul bisericii; ingrijitori au fost Tantas Viorel, Pop Dumitru.
Astazi, cand scriu aceste rinduri consiliul parohial este format din: Zetea Vasile – prim epitrop, Pop Marin – epitrop II si consilieri Lenghel Marcel, Ardelean Ioan, Talpos Radu, Lenghel Vasile, Boitor Ioan, Muresan Ioan, Roates Marin si Chereji Calin.
La aceasta data, parohia ortodoxa romana Viile Apei – Racsa Vii are in proprietate 7 ha de livada de pruni (cleja bisericii), 7 ha pamant arabil in Berenas, 7 ha pamant arabil la Racsa Vii, iar langa cimitir o livada de meri ,despre care se spune ca, au fost plantati de preotul Gaz Emanuil in suprafata de 1,5 ha.
Prezenta la biserica a credinciosilor este buna, in fiecare duminica participand la Sfanta Liturghie, in medie, peste 100 de persoane, iar la praznice imparatesti si sarbatori numarul lor fiind mai mare.