inapoi protopopiat

ALICENI

HRAMUL

“Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”

Pr. SURANI HORATIU VASILE

- Paroh-

  • Data nasterii : nascut la 27.08.1989, loc. Negresti Oas, jud. Satu Mare,
  • studii superioare,
  • Rangul :
  • Adresa :
  • Telefon : tel. 0740-423.086
  • Biserica cu hramul : Sf. Arh. Mihail si Gavriil
  • Data construirii :1976
  • Materialul din care este construită biserica :caramida
  • Numărul credinciosilor : 183

 

 

Scurt istoric al parohiei AliceniEdificiul actualei biserici , a fost initial prevazut in schita, ca fiind o simpla casa de rugaciune , fara turla si alte semnalmente de biserica. Aceasta situatie se datoreaza si periodei comuniste prin care a traversat tara noastra, se stie cat de greu se obtinea in acea perioada aprobarea pentru construirea unei biserici.
Piatra de temelie s-a pus in anul 1976. Desi au intampinat multe greutati si impedimente din partea autoritatilor vremii, inclusiv amende usturatoare, zidurile viitoarei biserici s-au inaltat catre ceruri, parca sfidand autoritatea statului, care propovaduia invataturi atee. Si astfel credinciosii din Aliceni si-au vazut implinit visul de-a avea in propria lor localitate un locas de inchinare.
Pana in anul 1991, Aliceniul avea doar statut de filie avand ca preot slujitor pe parintele din sat (Tarsolt), Pop Gheorghe, care savarsa Sfanta Liturghie o data pe luna. Dupa acest an ,la insistentele parintelui Ivanut, comunitatea religioasa ortodoxa ,care numara peste 150 de familii , primeste statutul de parohie.
Intre anii 1995-2004, parintele Moisi Gabriel a activat ,desi era pensionar. In aceasta perioada s-a executat si pictura in tempera de catre D-ul Rosu Adrian. Tot in aceasta perioada,biserica a fost tencuita in exterior , s-a consolidate turla si a fost inzestrata cu iconostas (donatie din partea Manastirii Bixad) si cu banci.
Tarnosirea bisericii a avut loc in anul 2000. Aceasta a fost savarsita in ziua praznuirii Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril ,hramul bisericii, de catre P.S. Iustin Sigheteanu, inconjurat de un sobor de preoti.
Pr. Ionut Plesa pastoreste in parohia ortodoxa Aliceni ,de la 01.10.2004.
Începând cu decembrie 2008,pastor de suflete este pr. Popa Daniel. În aceasta perioada si pâna in momentul actual,adica anul 2013,s-au realizat câteva prioritati în Biserica: acoperisul bisericii, geamuri termopane, usa de la intrare a fost înlocuita cu usa termopan. Sfânta Biserica a fost înfrumusetata cu un baldachin si o icoana a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, hramul acestei biserici precum si alte icoane.
Lucrarile s-au continuat si la casa parohiala care în 2008 era doar in rosu. Casa a fost finisata si astfel s-au realizat urmatoarele:o camera, o bucatarie si baia. De asemenea casa parohiala a fost izolata pe exterior si data în culoare.


Pr. Popa Daniel

_________________________________________________________________________