inapoi protopopiat

BIXAD

 

Pr. GABOREAN ADRIAN VASILE

-Paroh-

HRAMUL

“Nasterea Maicii Domnului”

________________________________________________________________________

Preot paroh GABOREAN ADRIAN VASILE

• nascut la 9 februarie 1988– loc. Ruscova, jud. Maramures,

 • studii superioare,
 • tel. 0741-182.409
 • E-mail: ady_gaborean@yahoo.com
 • Biserica cu hramul : Nasterea Maicii Domnului
 • Data construirii :1890
 • Materialul din care este construită biserica : piatra
 • Numărul credinciosilor : 2060

MONOGRAFIA BISERICII ORTODOXE ROMÂNE BIXAD

 • ASEZAREA, CLIMA, SOLUL

Renumita în timp prin credinta, harnicia si darnicia oamenilor, prin pitoresc, prin apele minerale, prin manastirea cu acelasi nume, comuna Bixad este situata în nordul tarii, într-o depresiune strajuita de Muntii Oasului.
Existenta asezarii omenesti pe aceste meleaguri este foarte veche – din paleoliticul superior, asa cum rezulta din cercetarile arheologice.
Din punct de vedere administrativ-teritorial, localitatea Bixad face parte din judetul Satu Mare, fiind o comuna de frunte a Tarii Oasului, un tarâm fascinant prin aura legendara si se învecineaza cu urmatoarele localitati: Moiseni, Trip, Târsolt.
În aceasta regiune predomina solurile podzolice, precum si cele brune potzolice, remarcându-se în zona prezenta masiva a livezilor de pruni si ciresi.
Relieful este terasat, întâlnim paduri cu diverse specii de arbori si animale. De asemenea se remarca existenta dealurilor, dealuri care sunt amintite în numeroase cântari si rugaciuni (,,La Bixad, colo-n deal,/În frumosul nostru Ardeal/În marginea satului/Sade Maica Domnului”).
Satul Bixad este brazdat de ape, râul ,,Valea Rea” trecând prin mijlocul comunei, iar clima este temperat continentala, cu toate caracteristicile acestui tip de clima.

 • ATESTARE DOCUMENTARA

Veche asezare româneasca, localitatea Bixad este atestata documentar începând cu secolul al-XV-lea sub denumirea Bikszad. În scrierile vechi, localitatea Bixad este cunoscuta si sub denumirea de ,,Dosul fagilor”, deoarece veacuri în sir a fost învaluita de o nesfârsita padure de fagi.
În anul 1604 locuitorii satului sunt implicati într-un proces de hotarnicie cu locuitorii din Teceu si Câmpulung de Tisa. Între stapânitorii de mosii din hotarul comunei apar si nobili tarani oseni, între care pot fi amintite familiile: Tatar, Finta si Berce, ale caror descendenti continua sa sustina fiinta comunitatii si în zilele nostre. În anul 1660 în acesta regiune s-a refugiat principele Ardealului: Kemeny Ioan. În secolul al-XVII-lea sunt atestate doua evenimente legate de Bicsad: înfiintarea manastirii si a statiunii balneare.
Primele însemnari referitoare la Biserica parohiala dateaza din anul 1761 – 30 mai, constând în niste scrisori trimise de protopopul ortodox din Bixad la Vicarul Maramuresului. În anul 1856 parohia Bixad apartinea Episcopiei de Gherla, dimpreuna cu celelalte parohii din Tara Oasului. Cea mai veche biserica din lemn a fost situata pe locul ce se numeste si astazi ,,dâmbul popesc”. Aici se gaseste si un izvor pe care poporul în numeste ,,fântâna popii”.
Când autoritatile au trecut la sistematizarea localitatii, locuitorilor li s-a cerut sa coboare de pe dealuri în vale, fiind nevoiti sa aduca si biserica cu ei. Astfel s-a construit o biserica de lemn în apropierea celei actuale, având în jur cimitirul, unde se afla si mormântul preotului Daniel Napain.
Actuala biserica s-a construit între anii 1881-1889 cu hramul ,,Nasterea Maicii Domnului”, în timpul preotului Theodor Sabo. La început biserica a fost cu un singur turn, care la un an de zile s-a prabusit. Dupa sapte ani în locul acelui turn s-au construit doua turnuri. În anul 1935 când se praznuia hramul manastirii, din deal o furtuna a darâmat turnul din dreapta care l-a avariat si pe cel din stânga. În aceasta stare a dainuit biserica pâna în anul 1953 când s-a initiat reconstruirea turnurilor.
Constructia bisericii este în stil bizantin, cu bolti sprijinite pe stâlpi în forma de cruce. Pronaosul este deschis, încadrat de cele doua turnuri. Iconostasul a fost confectionat în anul 1905 si este unic prin forma sa în Tara Oasului.
Pictura bisericii a fost executata în freasca de catre pictorul Cudinof Anatolie din Bucuresti între anii 1973-1974, iar binecuvântarea acestor lucrari s-a facut la 8 septembrie 1977 de catre Prea Sfintitul Dr. Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

 • POPULATIA

Date exacte referitoare la populatia parohiei Bixad avem în urma unor statistici oficiale efectuate în urmatorii ani: în anul 1800 existau 230 case cu 1100 locuitori, în anul 1900 erau 363 case cu 1579 locuitori, în anul 2000 erau 665 case cu 1737 locuitori – crestini ortodocsi. Într-un climat de toleranta si întelegere reciproca în satul Bixad mai convietuiesc si 3 familii greco-catolice, o familie penticostala, o familie martori ai lui Iehova.
PREOTI SLUJITORI

Sirul preotilor parohi care s-au perindat de la zidirea actualei biserici este urmatorul:
1. Pr. Theodor Sabo, 1881-1889
2. Pr. Andercau Gheorghe (care este înmormântat în fata bisericii), 1890-1952
3. Pr. Pascu Emilian, 1953-1954
4. Ieromonah Teofan Matasaru, 1954-1955
5. Arhim. Vorohiil Jitaru, 1955-1960
6. Pr. Maries Bileu, 1960-1966
7. Pr. Pericle Nastase, 1966-1975
8. Pr. Babici Ioan, 1975-1987
9. Pr. Chiorean Vasile, 1987____.

 • EVENIMENTE DEOSEBITE. LUCRARI IMPORTANTE

În urma hotarârii Sfintei Episcopii a Oradiei din data de 1.11.1987 a avut loc schimb de preoti între parohiile Bixad si Amati – Protopopiatul Satu Mare: preotul Babici Ioan de la Bixad a fost transferat la Amati, iar preotul Chiorean Vasile a fost transferat de la Amati la Bixad. Dupa instalarea în parohia Bixad, subsemnatul preot Chiorean Vasile împreuna cu membri Consiliului Parohial am continuat si finalizat lucrarea de pictura la Sfânta Manastire care era sub tutela parohiei Bixad, iar în data de 25 martie 1989 Manastirea Bixad a fost sfintita de catre Episcopul Vasile Coman al Oradiei si a fost redata cinului monahal, primului staret Adam Serafim, iar în data de 1.07.1990 este numit si slujeste pâna-n prezent Staretul Arhim. Emanuel Rus.
La biserica parohiala Bixad s-au executat urmatoarele lucrari mai importante:
1990 – s-au cumparat 2 clopote mari;
1991 – s-a schimbat sarpanta de lemn si tabla de pe acoperisul bisericii;
1992-1993 – s-a construit o noua casa parohiala;
1994-1995 – s-a executat o reparatie capitala la exteriorul bisericii si s-a dat în terasit;
În data de 10 septembrie 1995 au fost binecuvântate aceste lucrari în cadrul Slujbei arhieresti prin prezenta Prea Sfintitului Episcop Iustinian Chira.
1996 – se introduce încalzire centrala în Sfânta Biserica si casa parohiala;
1997-1998 – în fata Bisericii si a casei parohiale s-a construit un gard din granit – marmura neagra si 3 rânduri de porti mari din fier;
1999-2000 – s-au schimbat toate gardurile vechi din lemn cu garduri noi – bordura de beton si rame de fier cu plasa de sârma în tot perimetrul bisericii si a casei parohiale;
2001-2002 – s-a pus pavaj în fata bisericii;
- s-au ridicat 2 cruci noi din marmura neagra;
- s-au pus 2 lampadare mari cu câte 3 brate;
2003 – a avut loc o reparatie capitala la casa parohiala (s-au pus usi si geamuri termopan, parchet, etc.);
2004 – s-a construit un grup sanitar;
2005 – s-a pus mocheta în toata biserica si mobilier nou în Sfântul Altar;
La data de 6 septembrie 2005 a fost mare sarbatoare si bucurie pentru parohia Bixad prin prezenta Prea Sfintitului Episcop Iustin la slujba arhiereasca când binecuvinteaza si aceste lucrari efectuare din anul 1995 pâna-n prezent.
2006 - s-a pus tabla de aluminiu pe turnurile bisericii;
- s-au schimbat geamurile vechi ale bisericii cu geamuri noi, termopane, partial cu vitralii.

 • ALTE LUCRARI EFECTUATE ÎN ULTIMII 19 ANI

S-au cumparat, schimbat în Sfânta Biserica: candelabre mari din sticla, sfesnice din inox, toti praporii din biserica, 25 rânduri de vesminte, usile sculptate, amvon si strane sculptate, 3 icoane mari (Maica Domnului – pe Iconostas, Domnul Iisus Hristos binecuvântând – la barbati, Maica Domnului cu pruncul în brate – la femei), chivot pe Sfânta Masa, etc.


Preot paroh
Icon. Stavrof. Chiorean Vasileinapoi protopopiat