inapoi protopopiat

BOCICAU

HRAMUL

“Sf. Arhangheli Mihail si Gavril”

 

  • Data nasterii : nascut la data de 16.03.1993, loc. Tg.Lapus, jud. Maramures
  • studii superioare
  • bsisorin@gmail.com
  • Adresa : loc. Bocicău, com. Tarna Mare
  • Telefon : 0754-322.882
  • Biserica cu hramul : Sf. Arh. Mihail si Gavriil
  • Data construirii : 1901
  • Materialul din care este construită biserica : piatră si cărămidă
  • Numărul credinciosilor :641

Pr. BUDA SORIN IOAN

Parohia Ortodoxa Bocicau
Scurt istoric


Ca asezare geografica, localitatea ocupa locul cel mai din nord a tarii Oasului. Istoricii românii au cercetat prea putin acest spatiu. Mai mult interes fata de el au dovedit istoricii maghiari. Cel mai vechi istoric ungur Anonymus scria: „Arpad a ocupat toata regiunea de la Tisa la Bograd cu toti locuitorii ei si a asediat cetatea Borsa. Locuitorii acestui tinut nu puteau fi decât români si slavi, iar cetate a asediata nu putea fi alta decât Borsa Maramuresului .Tot ANONYMUS spune ca primii locuitori ai acestor tinuturi au fost români. Asadar este firesc ca primele asezari stabile au fost tot românesti, iar retragerea lor spre munte în timpul navalirilor n-a însemnat dezlipirea lor totala de pamântul la care aveau dreptul prin ,, Jus Valachichum” .
Originea locuitorilor din Bocicau precum si a celor din localitatile învecinate: Tarna Mare, Valea Seaca, dupa istoricii unguri ar fi slava, românii fiind asimilati de slavi, ceea ce este un paradox. Realitatea fiind alta: slavii au fost asimilati de români ceea ce denota ca ei au fost majoritari.
Istoricul Szabo Istvan scrie ca la început românii ocupau tinuturile pâna departe la Berg si Ungaria, de unde s-au retras cu Voievodul Dragos, locul lor fiind ocupat de slavi. Desi au parasit aceste tinuturi din zona muntoasa românii si-au lasat amprenta asupra acestui tinut. Dovada ca rutenii din Higea, Tarna Mica, Dumbrava si Cerna azi localitati în Ucraina au portul osenesc si o parte din ei vorbesc româneste.
Ca vechime Bocicaul pare a fi întemeiat ulterior satelor vecine Tarna Mare si Valea Seaca . S-a întemeiat pe domeniul boieresc Nylag- Craya . Cele mai vechi familii, a caror origine etnica nu a putut fi contestata niciodata sunt: Câmpean ( din Maramures), Buhai, Haiduc, Hamza, Pasca, Cosma, Malanca, etc.
Din punct de vedere religios pâna la 1 iulie 1944- Bocicaul a fost administrat de preotii din Tarna Mare, Bocicaul având statut de filie. Primele înregistrari matricole dateaza de pe la 1810. Documentele sunt redactate în româna cu caractere chirilice, altele în latina si putine în maghiara. Parohia apartine districtului Protopopesc-Turt. Circularele vladicesti de la 1848 sunt semnate de episcopul Basilius Popovici al Munkaciului cu sediul în Ungaria.
Biserica din Bocicau s-a zidit în timpul protopopului Antoniu Covaci, devenit protopopul districtului protopopesc al Turtului cu sediul în Tarna Mare.
Lucrarile au început în primavara anului 1901 si au fost finalizate în 1904. Este construita din piatra si caramida în stilul simplu caracteristic tuturor bisericilor din Transilvania. Are forma de nava cu turnul în fata. Biserica a fost ridicata pe locul unde înainte se afla o biserica de lemn care a fost demolata si vânduta mesterului zidar PATEVI , ce a condus lucrarile de zidire a noii biserici pentru suma de 300 florini. Suma totala necesara constructiei a fost de 1000 de florini. Diferenta de 700 de florini reprezenta contributia data de familii . Biserica a fost binecuvântata de preotul Antoniu Covaci. În decursul timpului s-au mai facut reparatii în vara anului 1939 când portalul din fata, ameninta cu prabusirea în urma unui cutremur. Dupa aceasta renovare Sfânta biserica a fost binecuvântata de preotul Alexandru Bretan de la Baia Mare; la participând si prefectul judetului Satu Mare , colonel Simeon Coman.
Alte reparatii capitale au avut loc în 1958 -1960 . Astfel ca în duminica lui 13 nov. 1960, Bocicaul a trait un moment deosebit. În prezenta a peste 5000 de credinciosi P.S.Sa Valerian Zaharia a sfintit sfântul locas, preot fiind dr. Paul Augustin.
Alte lucrari au avut loc în 1986, când s-a renovat exteriorul în tehnica terasit si a fost schimbat acoperisul.
Dintre preotii care au pastorit în Bocicau, se cuvine sa amintim :Gabriel Antal, paroh în Batarci, Ioan Nadarasay, Ilie Molnar, Gheorghe Trydotnsky, Andrei Covaci, Emanuel Pop, Antoniu Covaci, Athanasie Doros, Adrian Lupan, instalat în parohie în duminica de dinaintea Sarbatorii Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, a anului 1932. Acesta a pastorit pâna în jurul anului 1945. Perioada 1945-1989 a fost pastoratia dr. arhimandrit Paul Augustin.
Din anul 1990, Bocicaul are statut de parohie de sine statatoare, functionând cu preot s i organe de conducere bisericesti locale.
Acest lucru a fost posibil din dorinta credinciosilor de a avea un pastor în urma decesului pr. Paul Augustin, în iulie 1985. Printr – un efort deosebit a fost cumparata casa proprietate personala, ce a apartinut preotului Paul Augustin. La acea data imobilul a fost cumparat cu suma de 400.000 lei.
În intervalul 1995-1996 Sf. Biserica a fost pictata în tehnica fresca de pictorul Mircea Constantinescu. A urmat apoi constructia clopotnitei, care adaposteste clopotele coborâte din turla. În interior a fost înlocuit tot mobilierul inclusiv iconostasul. Noul mobilier, precum si iconostasul au fost executate din esenta de stejar, încrustat de iscusitii sculptori din Târgu Neamt.
Pentru buna desfasurare a serviciilor divine, prin jertfelnicia credinciosilor au fost cumparate: policandre, vesminte, prapori, carti de cult pentru stana, Sf. Evanghelie etc.
În ziua de 19 octombrie 2003 P.S. Sa Justin Sigheteanul, înconjurat de un mare sobor de preoti, a sfintit sfântul locas în prezenta a mii de credinciosi, veniti pentru a lua parte la acest maret eveniment din viata Sfintei Biserici si a satului comemorarea a 100 de ani de la zidirea Sfântului locas.
Biserica poarta hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavril din 8 noiembrie si adaposteste câteva piese de patrimoniu: patru iconite pictate pe sticla si carti de cult cu slova chirilica.

În anul 2004, la îndemnul preotului Geolțan Ionel și dorința credincioșilor, începe zidirea unei noi case parohiale, iar până în anul 2021 aceasta a fost ridicată la roșu și izolată exterior.

La data de 01.05.2021, părintele Geolțan Ionel se pensionează, iar postul de paroh este ocupat de către Părintele Buda Ioan Sorin din localitatea Târgu Lăpuș.

Odată cu venirea noului preot, se continuă lucrările interioare la noua casă parohială, iar în anul 2023 aceasta devine locuibilă.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în anul 2022 se începe un amplu proces de renovare, consolidare și înoire a bisericii parohiale, inclusiv rezidirea Sf. Mese și a proscomidiarului.

Pr. Paroh Buda Ioan Sorin

_______________________________________________________________________________

inapoi protopopiat