inapoi protopopiat

COMLAUSA

Hramul „ Sfântul Proroc Ilie”.
  • Data nasterii : 13 11 1977
  • Rangul : Sachelar
  • Adresa : Strada Principala nr. 23, loc. Comlausa, com. Batarci
  • Telefon : 0763654417
  • prmuresansebi@yahoo.com
  • Biserica cu hramul : Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir
  • Data construirii :1872
  • Materialul din care este construită biserica :piatra
  • Numărul credinciosilor : 623


Pr. Muresan Sebastian

- sachelar -


ISTORICUL PAROHIEI COMLAUSA,
PROTOPOPIATUL OAS ,
judetul SATU MARE


Localitatea Comlausa se gaseste situata în extremitatea de nord a judetului Satu Mare si extremitatea nord – vestica a tarii. La nord se margineste cu satul Valea Seaca, la sud cu comuna Batarci, la rasarit cu frontiera ce desparte tara noastra de Ucraina, iar la apus cu satul Sirlau.
Relieful este alcatuit din zone deluroase. Satul apartine de comuna Batarci.
Comuna este cunoscuta de multa vreme, iar în ceea ce priveste satul Comlausa, el este amintit înca din anul 1378/ Comlausa cu Sirlau/ sub numele de Komlos. Localitatea Comlausa este amintita în documente din anul 1274, pe vremea voievozilor Dragos Voda, Sas. Se pot aminti cele mai vechi nume de familii din sat cum ar fi : Paul, Ciorba, Rafan.
De unde vine numele de Comlausa nu se stie. Satul Comlausa si Sirlau, se spune ca la început au fost întemeiate spre Tarna Mare si dealul Hamesti, dar cu vreme s-au retras pe locurile de azi.
Locuitorii sunt toti români, care pâna în veacul al XVII- lea aveau credinta ortodoxa. Învecinati fiind cu rutenii, care au coborât spre Satmar si prin acele locuri, si care înca pe la 1643 au trecut la unirea cu Biserica Romei, devenind catolici de rit bizantin, adica greco catolici, si românii au fost atrasi în acesta sfera a catolicismului.
Influentele straine însa n-au avut nici o înrâurire asupra credintei lor si a traditiei. Ei fac parte din Tara Oasului , leaganul dacilor liberi.
Desi este o asezare veche, parohia a fost înfiintata doar în anul 1929. Pâna atunci a fost filiala la Batarci si a fost servita de preotii din jur uneori, când parohul de la Batarci era prea ocupat, sistem care a persistat pâna prin 1924, de a se da preotului cu parohie mai mare un capelan, care mai apoi devenea cu vreme paroh, sau dupa practica mai îndelungata era facut paroh la o parohie vacanta.
A existat o bisericuta de lemn care din motive necunoscute a ars în întregime.
Biserica cu hramul „ Sfântul Dumitru „ s-a construit din piatra în anii 1872- 1880. Data anului 1880 este luata din sematismul Episcopiei de Maramures din anul 1936, pag. 90, biserica primind la terminarea si sfintirea ei Hramul „ Sfântul Proroc Ilie”.
Lucrarile de zidarie au fost executate de mesteri italieni, o comunitate de italieni, reprezentata prin familia Quai din Beius , care au construit multe biserici în nordul Transilvaniei.
Biserica parohiala din Comlausa are forma de nava. Turnul s-a construit ulterior, iar clopotele sunt asezate într-o clopotnita.
În anul 1926 s-au facut lucrari de reparatii capitale.
În timpul pastoratiei pr. Chirosca V. s-au executat lucrari de înnoire a interiorului, cu pictura în tempera si s-au procurat doua
icoane împaratesti de argint de la manastirea Neamtu, una donata de
pr. Mândrut Vasile si a doua de credinciosi. În urma acestor lucrari executate între anii 1962- 1964, au urmat alte lucrari de reparatii capitale exterioare: tencuitul peretilor, vopsitul acoperisului, trotuare, etc. în anul 1978 în timpul pastoririi preotului Balta Petru.
La sfârsitul acestor lucrari biserica a fost târnosita de catre P.S. Epicop Dr. Vasile Coman la data de 1 aprilie 1979.
Prima casa parohiala este amintita la anul 1926 si a fost construita din lemn. La anul 1870 este amintit un Edificiu scolar împreuna cu casa cantorala, cântaretul fiind si dascal. Aceasta a fost demolata în anul 1934 construindu-se în alt loc o casa. În anul 1971 si aceasta casa a suferit transformari radicale, fiind transformata într-o casa moderna în timpul pastoratiei Pr. Teodor Dragomir.
Matricolele din care rezulta numele preotilor care au slujit si aici sunt din anul 1858, din care extragem urmatoarele date: Comlausa este filie la Batarci. Pr. Basiliu Anderco Anderco, parohul de la Baatrci serveste si aici din anul 1859-1885.El este ajutat de preotii : Iacobu Popu, Demetriu Ciorte, Ioan Anderco, Andrei Popu si Tit Popu pâna în anul 1885. Dintre acestia devine paroh parintele Iacobu Popu de la 1885- 1918. Pr. Iacobu Popu este si el ajutat de o seama de preoti cum au fost preotii : Alexandru Pop, Tit Pop, Victor Ilies, Vasiliu Dinca, Andreiu Pop, Alexandru Darabant, George Jurca, Ioan Hotea.
Pr. Tit Pop 1918-1942, care dupa 1929 ramâne numai la Batarci. Pr. Coriolan Boza 1929-1934. Pr. Coriolan Dragos în timpul anului 1934, apoi urmeaza preotii : Dragomir Coriolan, Pintea Emil, Mihaescu Ilie, Goron Romulus, care în anul 1960 merge la parohia Busag în locul tatalui sau care a decedat în acel an, Pr. Sabin Goron. Dupa el urmeaza Pr. Calistrat Lacatus, Pr. Ghirosca Vasile, Pr. Dragoiu Marin, Pr. Dragomir Toader pâna în 15 ianuarie 1972. O perioada de instabilitate a preotilor, datorita unor împrejurari deosebite, greu de evitat , din mai multe puncte de vedere. De la 1 octombrie 1972 Pr. Purdel Ioan,transferat de la Parohia Petea ,pâna în anul 1977. Între anii 1977- 1984 Pr. Balta Petre,1984-1995 Pr.Molnar Ioan, în timpul caruia se face pridvorul Bisericii. Între anii 1995- 1999 Pr. Salagean Gheorghe, Se repicteaza biserica si este sfintita în anul 1997 de Prea Sfintitul Episcop Iustin Sigheteanul la 26 octombrie. Între anii 2000- 2006, Pr. Roman Florin, în timpul sau s-au facut lucrari de renovare în casa parohiala.
De la data de 2 aprilie 2006 si în prezent Pr. Muresan Sebastian Aurel.
În acest timp am introdus încalzirea în biserica si s-au facut alte reparatii în biserica.


Pr. Muresan Sebastian

______________________________________________________________________________________

inapoi protopopiat