inapoi protopopiat

GHERTA MICA

HRAMUL

“Nasterea Maicii Domnului”

 

  • Data nasterii : 06 04 1973
  • Rangul : Iconom
  • Adresa : Strada Principala nr.598, com. Gherta Mica, Jud Satu Mare
  • Telefon : 0783179777
  • Biserica cu hramul : Nasterea Maicii Domnului
  • Data construirii :1873
  • Materialul din care este construită biserica : caramida + piatra
  • Numărul credinciosilor :2307
  • romanflorin73@yahoo.com

Pr. Roman Florin

- iconom-

PAROHIA ORTODOXA ROMANA
GHERTA-MICA


Prezentare generala
La extremitatea nord-vestica a Romaniei se afla vestita Tara Oasului,tinut stabatut de Muntii Oasului,aici aflandu-se si comuna Gherta-Mica,care dupa ultimul recensamant al populatiei din 2002,numara 3200 de suflete,din care ortodocsi sunt 2510.
Comuna Gherta-Mica apare in niste consemnari legate de terenuri pe la anul 1315,iar in anul 1378 aceste terenuri au fost donate voievozilor:Dras,Sas si Ion.Mai precis,dupa consemnarile istorice-„in a doua jumatate a secolului XIV intra in posesia voievodului Sas,care cumpara acest domeniu de la Maistru Tomas Ion Ki”.
Referitor la denumirea comunei,si anume:Gherta-Mica,se pastreaza o traditie orala printre batranii satului,care spune ca numele de „Gherta”se pare ca ar veni de la o tanara cu acelasi nume,care fiind alungata de pe locurile de bastina din regiunile fertile de ses, s-a refugiat in depresiunea inconjurata de culmile Palna, Corni, Jelesnic, Frasin Urseiul si Ascutitele. Se pare ca impreuna cu ea ar fi venit aici si rude si cunoscuti.
Formele de relief sunt dealuri,coline si vai,strabatute de ape.
Asezata in partea de nord-vest a Tarii Oasului,la poalele culmilor Palna si Frasin,comuna Gherta-Mica are ca vecini:la rasarit comuna Calinesti-Oas,la nord-vest comuna Camarzana si satul Gherta-Mare,iar la sud-vest satul Turulung Vii.
Populatia este curat romaneasca,se pastreaza portul traditional specific tinutului Oas,cu vechile: pindileu,sugna,zadie si laibar pentru femei,iar la barbati:cioareci,gaci,suman,cusma,clop,opinci,articole de vestimentatie care sunt scoase la vedere mai ales in zilele de sarbatoare,cand osenii isi exprima sensibilitatea prin port si cantec.
Fiind o regiune prielnica pomiculturii,in special prunul,asezarea satului se pierde practic intr-o padure de pruni,ceea ce face ca prelucrarea fructelor sa produca pe plan local „Palinca” de peste 52 grade,care este consumata cu multa placere.
In alta ordine de idei,locuitorii sunt recunoscuti ca fiind muncitori,harnici,iuti,ageri,dar si primitori,credinciosi,fiecare ingrijindu-se de gospodaria proprie,chiar daca uneori soarta ii poarta prin tari straine,toti se intorc la locurile de bastina,deoarece odata cu deschiderea granitelor, majoritatea tinerilor a inceput sa cutreiere toata Europa si nu numai,in cautare de munca bine platita,fiind recunoscuta harnicia osenilor,lucru care se reflecta in frumoasele case pe care le ridica,din banii castigati,pe locul si vatra vechilor case parintesti.
In prezent insa,odata cu intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana,anul 2007 gaseste in Gherta-Mica toate institutiile bine puse la punct:Biserica,Scoala,Primaria,Dispensarul Uman cu toate utilitatile,inclusiv farmacie,un centru pentru copii-coordonat de F.R.C.C.F.,un Birou de Evidenta Populatiei,o Statie de carburanti,comuna dispune de retea de apa si canalizare proprie,multe ateliere si intreprinderi mici si mijlocii,care in viitor se vor dezvolta si vor oferi locuri de munca tinerilor.
Ca fapt mai important la care putem face referire este ca scriitorul Marcovici Rodion,cel care a scris „Garnizoana din Siberia”,a fost nascut in Gherta-Mica,unde se pastreaza bine conservata casa memoriala „Rodion Marcovici”.
Biserica actuala, ca si constructie, are forma de corabie,cu o singura turla, lungimea bisericii este de 28 metrii, iar latimea de 12 metrii, fiind acoperita cu tabla. De mentionat ca actualul acoperis din tabla zincata este din anul 1912, cand s-a inlaturat si inlocuit vechiul acoperis din sindrila si s-au facut unele renovari interioare si exterioare.
Constructia bisericii in interior este cu bolta arcuita inspre peretii laterali, care din patru in patru metrii prezinta piloni din piatra masiva iesiti in relief circa 60 cm si lati de 1 m.
Pictura initiala a fost terminata in anul 1882. Pe bolta a treia, unde era pictata scena ,, Inaltarea Domnului” s-a putut observa anul 1882 si numele unui pictor Stefan Seremy.
Pictura a avut nuante si influente apusene. Deteriorata in parte si umbrita de fumul lumanarilor, biserica a fost repictata in fresca, intr-un frumos stil bizantin, in anul 1979, de pictorul Dan Neamu din Craiova.
Iconostasul este, se pare, cel original de la 1873, dar picturile de pe el au fost reinoite in anul 2002, in anul 2007 s-a introdus incalzirea pe GPL si s-a mai facut o instalatie performanta de sonorizare in 2008 si tot in acel an s-a cladit o impunatoare clopotnita din piatra in curtea bisericii.
Exista in biserica un mobilier din lemn de stejar masiv, executat in anul 1986, cu amvon de predicare, biserica este impodobita cu covoare si alte tesaturi din catifea.
Insa una din marile dorinte ale credinciosilor din Gherta Mica era ridicarea unei noi biserici in care ,, sa se roage ei si copiii lor si urmasii lor”
( P.S. Justin Sigheteanul la binecuvantarea locului noii biserici in Martie 2010 ), actuala biserica dovedindu-se neincapatoare.
Drept aceea, sub indrumarea Preotului Paroh Roman Florin s-au derulat urmatoarele evenimente importane: in anul 2009, intr-o Adunare Parohiala s-a consfiintit in mod oficial ceea ce se urmarea sa se construiasca, iar dupa aceea a fost invitat apoi P.S. Justin Sigheteanul, in Martie 2010, care a binecuvantat locul si dorinta credinciosilor din parohia noastra.
S-a intocmit in vara anului 2010 un proiect tehnic de catre S.C. C.C.I.A. S.R.L. Negresti Oas, inginer Kalla Iosif si s-au obtinut toate avizele si autorizatiile necesare.
In data de 3 Iulie 2011, in cadrul unei Liturghii Arhieresti, P.S. Justin Sigheteanul a pus piatra de temelie a noii biserici din Gherta Mica, fiind inconjurat de un sobor frumos de preoti in frunte cu P.C. Parinte Protopop Mihai Feher si o multime de credinciosi constienti ca sunt partasi la un moment istoric care se intampla in acelasi loc odata la sute de ani.
S-a purces efectiv la lungul drum al zidirii unei noi biserici prin deschiderea santierului de lucru in data de 26 Iulie 2012, muncind in santier mesteri locali cordonati de dirigintele de santier - inginer Cionca Ioan din Negresti Oas.
Legat de viata duhovniceasca si religioasa a parohiei noastre, existenta bisericilor de lemn in trecut iar apoi in zilele noastre cu constructia bisericii de piatra de la 1873 si a celei noi din 2012, implica si prezenta preotilor slujitori. Despre personalul deservant al parohiei se stie cu exactitate ca in fosta bisericuta de lemn a slujit Pr. Budai Gheorghe, in timpul caruia s-a construit biserica de piatra gata la 1873, slujind pana la 1874 si trecand la cele vesnice a fost ingropat in vechiul cimitir, dovada fiind o veche si frumoasa piatra funerara demna de un vrednic preot ctitor de biserica, apoi l-a urmat Pr. Serbac Ioan (1874-1894), Pr. Dobosi Ioan (1894-1937), Pr. Demian Iosif (1937-1966), Pr. Costea Andrei (1966-1969), Pr. Parvu Corneliu (1969-2006), iar in prezent..... Pr. Roman Florin(2006….).
Se remarca in timp, peste ani, un numar relativ mic de preoti, caci pastoratia lor se intinde pe ani multi in acelasi loc, fiind si aceasta o dovada importanta despre existenta si statornicia bisericii pe aceste meleaguri.
Populatia comunei Gherta-Mica este numeroasa, deloc imbatranita, dimpotriva nasterile si nuntile se inmultesc, ducand la intinerirea populatiei, oamenii sunt dornici de a realiza ceva maret si important pentru Slava Domnului si pentru copiii lor.
Intr-un cuvant, Comuna Gherta Mica are toate sansele sa ramana aceeasi….,, tanara si frumoasa” in continuare.

Gherta Mica 18.01.2013. Preot Paroh Roman Florin

_____________________________________________________________________________________

inapoi protopopiat