inapoi protopopiat

MESTEACAN

HRAMUL

“Adormirea Maicii Domnului”

 

  • nascut la
  • loc.,
  • tel.
  • parohia.mesteacăn @gmail.com
  • Biserica cu hramul : Adormirea Maicii Domnului
  • Data construirii :1970
  • Materialul din care este construită biserica : boltari BCA
  • Numărul credinciosilor :360


 

 

- Paroh -

Biserica din Mesteacan
Monografie


Primele asezãminte pe aceste locuri s-au format între anii 1915 - 1920 cu ceangãi colonizati din satul Dornesti din Bucovina. Locul s-a numit atunci Nyires, adicã Mesteacãn.
Din cauze de neadaptare, ceangãii s-au retras, astfel încît prin anii 1925 - 1930 apar primii români din pãrtile Maramuresului.
În anul 1938 s-au fãcut demersurile pentru obtinerea unui teren care sã aibã destinatia de cimitir. Tot în anul 1983 oamenii au solicitat învãtãtor pentru copii din sat. Primele generatii de copii au învãtat într-o casã particularã, clãdirea scolii începînd a se construi în 1939, finalizîndu-se de-abia dupã 1945.
Credinciosii din sat au beneficiat de serviciile religioase sãvirsite de preotii care au slujit de-a lungul timpului în Halmeu, dar dorinta lor a fost întotdeauna sã aibã bisericã si în satul lor.
În anul 1946 s-a cumpãrat un clopot care initial a fost montat în cel mai înalt loc din sat. În anul 1970
s-a început construirea unei case mortuare în cimitir, clopotnita si clopotul au fost aduse aici si din 1973 a functionat ca si capelã. In 1991 s-a atasat la capela existentã un turn-clopotnitã din zid.
În anul 1994 au început lucrãrile de modificare a capelei, care a fost prelungitã prin zidirea absidei pentru Sfîntul Altar; s-a demontat acoperisul si tavanul vechi, s-a construit actualul tavan boltit si s-a acoperit biserica cu tablã.
Iconostasul s-a realizat din lemn de stejar sculptat. Pictura din interior s-a realizat în tehnica " frescã".
Toate lucrãrile s-au realizat prin contributia credinciosilor din sat, atît financiar cît si cu materiale, dar mai ales cu munca lor fizicã, ajutati fiind si de alte parohii si de oameni inimosi cãrora le multumim si dãm slavã lui Dumnezeu.
In anul 2001, Oros Emanuel a fost numit preot in parohia Mesteacan.Din anul 2003 s-a inbracat iconostasul in foita de aur, lucarare executata de Contra Ciprian, au fost deasemenea relizate ample lucrari de renovare a interiorului bisericii, iar din anul 2005 a inceput repictarea bisericii de catre Ardelean Ciprian,lucrare finalizata in iarna anului 2006.
Pr. Oros Emanuel

inapoi protopopiat