inapoi protopopiat

TRIP

HRAMUL

“Adormirea Maicii Domnului”

 

  • Data nasterii : 11.03.1980
  • Rangul : -
  • Adresa : Loc. Trip, com. Bixad, str. Bisericii nr. 839
  • Telefon :0745425005
  • Biserica cu hramul : Adormirea Maicii Domnului
  • Data construirii : 1950
  • Materialul din care este construită biserica : piatră si caramida
  • Numărul credinciosilor : 630





Pr. Osan Constantin

- Paroh -

_____________________________________________________________________________________

ISTORICUL

PAROHIEI ORTODOXE ROMANE TRIP


EPISCOPIA MARAMURESULUI SI SATMARULUI

PROTOPOPIATUL NEGRESTI OAS


ISTORICUL


Cercetarile dedicate in general oasului sunt coplesitoare nu atat prin intindere, cat prin amaraciunea care se degaja prin acele constatari referitoare la conditia materiala si culturala a Oasului de altadata ”tarisoara tinuta dincolo de hotarele oricarei evolutii, a oricarui progres”.
Se prea poate ca in urma cu cateva sute de ani cand intalnim pentru prima oara denumirea “ Tara Oasului ” in letopisete si apoi la Simeon Dascalul contrastul intre acest tinut si celelalte sa nu fi fost atat de izbitor.
Se pare ca autonomia relativa a acestor meleaguri, in vadul carora s-a mistuit treptat orice infiltratie straina a echivalat mult timp ca o incremenire relativa in traditii. Pretul semetiei pe care si-au pastrat-o de-a lungul veacurilor de asuprire straina, a fost in cele din urma aspru si fara intoarere.
Ginta singuratica a dacilor romanizati, ratacita la nord, alaturi de moroseni, Oasul si-a avut singurul reazem, in pastrarea fiintei colective.
Si cate am putea vorbi despre acest Oas, despre obiceiurile de aici, despre locuitorii lui, care mai poarta si astazi (cei mai batrani), ca si altadata cu mandrie si demnitate parul ratunzat pe frunte, camasa larga (uies) si pantaloni largi numiti gaci din panza de canepa in timpul verii si iarna imbraca laibar, guba si pantaloni din cioareci de lana.
Daca ai face o comparatie intre chipul unui dac cu al unui osan din timpurile noastre, n-ai putea distinge nici o deosebire intre ei, asemanarea fiind foarte mare din toate punctele de vedere. Astfel de locuitori, urmasi ai dacilor romanizati, are si satul nostru Trip, despre care asezare si vechime vom scrie in cele ce urmeaza.
Satul Trip face parte integranta din comuna Bixad impreuna cu celelalte sate apartinatoare comunei, Bixad si Boinesti, iar ca parohie cuprinde satul Trip propriu zis si Trip Bai sau Bixad Bai.
Satul Trip este asezat intre satele Bixad si Boinesti. Soseaua care trece prin Trip Bai venind dinspre Negresti se ramifica spre satele Bixad si Boinesti trecand prin Trip Bai, strabatand mai departe spre Boinesti periferia satului Trip propriu zis.
Satul este slab pentru a fi proprice pentru agricultura. Flora este cea caracteristica intregului tinut al Tarii Oasului. Cerealele care se cultiva sunt: putin grau, secara, ovaz, porumb si trifoi. Pomicultura in ceea ce priveste merii si perii nu este prea dezvolata, mai mult bazandu-se pe pruni: soiul bistritean si turtesc, mai tarziu facandu-se renumita palinca din Oas distilata in palincii de doua ori si pastrata in butoaie (“tonuri”) de stejar si dud, dandui-se astfel culoarea galben aurie, o aroma si limpezime proprie si de neegalat.
Aceasta traditie si ocupatie s-a dezvoltat mult in aceste locuri ajungand sa fie pana de curand o sursa de venit si de trai pentru cei mai multi locuitori, foarte importanta prin producerea si comercializarea palincii de Oas.
Clima este temperata, cu cele patru anotimpuri primavara, vara, toamna si iarna.
Principalele cladiri despre care se fac mentiuni unele exista si astazi, sunt:
1. Biseria satului cu hramul Adormirii Maicii Domnului, edificata in anii 1950
1966 fiind construita din piatra si bolta din caramida acoperita cu tabla zincata. A fost pictata pentru prima data in tempera in 1954 de profesorul Pop Vasile din Satu Mare, executata destul de multumitor in silul bizantin reprezentand urmatoarele scene scrisuristice: Fecioara Maria cu pruncul in brate si doi ingeri pe bolta din altar, cei patru evanghelisti, doi heruvimi pe o alta parte, iar restul bisericii fiind pictate scene biblice precum: Invierea Domnului, Adormirea Maicii Domnului si altele.
Vechiul Iconostas a fost montat in anul 1954 de catre acelas profesor zugrav Pop
Vasile din Satu Mare, acesta fiind adus de la Manastirea Bixad, renovat si completat cu unul mai vechi deja existent, iconostasul care a stat in biserica pana in anul 2002 cand a fost inlocuit cu unul nou realizat in totalitate impreuna cu tot mobilierul din intrega biserica de fratii Crestin Dumitru, Vasile si Ioan fii satului, iar in prezent acest iconostas vechi se gaseste in biserica Doamna Oltea ajungand aici tot prin grija fratilor Crestin care de astfel s-au ingrijit de finisarile interioare din aceasta biserica.
Dupa terminarea lucrarilor de pictare si montarea iconostasului vechi adus de la Manastirea Bixad biserica a fost sfintita de P.S. Episcop Valerian Zaharia al Oradei, in anul 1958 in timpul pastoririi preotului paroh Blede Visarion din Sarasau, Maramures.
In imediata apropiere a bisericii a fost construita casa parohiala veche, care a tinut si loc de scoala, din care se mai pasteraza astazi beciul actualei case parohiale construita prin ani 1976 in timpul pastoririi preotului Ivanut Vasile.
2. O alta cladire importanta a satului Trip a fost Scoala veche situata peste drum de biserica construita in anii de democratie populara si a dainuit pana in anii 1960 cand s-a construit noua scoala din Trip care actualmente este inchisa din lipsa de personal si efectiv de copii.
3. Sanatorul T.B.C. o fosta cladire statiune balneara proprietatea grofului Sant Ivany unde exista si astazi mai multe izvoare de apa minerala, in prezent functioneaza ca Sanatoriu T.B.C. deservit de un personal corespunzator.
4. De o importanta deosebita si sursa de trai pentru locuitorii satului Trip si a comunei Bixad a fost pana de curand Fabrica de cherestea unde lucrau in jur de 700 de angajatii.
5. Sfatul popular a fost si el o cladire principala a comunei situata in Trip Bai servind intereselor locuitorilor, iar in prezent deserveste ca si gradinita de copii iar consiliul fiind mutat intr-o cladire noua din centrul comunei.
6. Scoala generala din Trip Bai , o alta institutie de o importanta deosebita unde copii din comuna, care de alta data era tinuta in intuneric pentru a fi exploatata mai usor, acum sunt luminati de catre un personal didactic calificat si dedicat muncii lor.
7. Tot in Trip Bai se gaseste si Dispensarul uman care functiona pana de curand ca si casa de nasteri, tot aici aflandu-se si un magazin universal.
In ceea ce priveste mijloacele de comunicare exista si astazi, linia de cale ferata care face legatura intre Bixad, Negresti, Vama, Orasu Nou, Livada si Satu Mare. Mai este soseaua ce vine de la Negresti, Trip Bai, Trip si merge spre Boinesti si celelalte localitati din Oas.
Locuitorii parohiei sunt romani de religie ortodoxa, daca in 1900 existau 847 suflete in 1914 existau 946 suflete, in1968 existau 1980 iar la recensamantul din 2002 s-au declarat a fi in jur de 1.863 suflete.
Odata cu libertatea religiei in satul Trip au mai luat fiinta inca doua comunitati religioase, o biserica Greco-catolica cu 890 suflete, o biserica Romano-catolica avand in jur de 276 suflete, pe langa aceasta mai existand credinciosi reformati 19 cred de alte religii si 3 Martori a lui Iehova.
Principala ocupatie a tripenilor pana mai ieri a fost agricultura si cresterea animalelor, participand pana la caderea comunismului in decembrie 1989, intr-un mod bine organizat la efectuarea lucrarilor de defrisare si amenajare de terenuri pe tot teritoriul tarii.
In cele aproape doua decenii de la revolutia din decembrie 1989 Tara Oasului a cunoscut o schimbare radicala mai ales din punct de vedere economic. Odata cu libera circulatie in spatiul european si nu numai, osenii au renuntat la vechile indeletniciri, cautand locuri noi de munca in strainatate, unde prin vrednicia lor au reusit sa schimbe mult fata Tarii Oasului, si dintr-o zona marginasa inchisa de Imperiul austro-ungar si marginalizat de Regimul comunist a devenit una dintre cele mai frumoase locuri din tara, evidentiindu-se prin constructiile care s-au facut, portul si obiceiurile osenilor.


ARHIVA BISERICII

Desi nu a fost pastrata in cele mai bune conditii, putand astfel fii aratate multe lucruri despre trecutul tripenilor, posedand o vreme matriole din 1797 care aratau ca Tripul era un sat bine inchegat si avea o bisericuta din lemn, despre care nu se poate spune mare lucru din lipsa de documente, decat din marturisire pe care le-au facut cei batrani, pacat ca nu au ramas marturii scrise care ar fi putut arata multe, dar certitudine exista ca ea a fost construita mult inainte de 1700, iar pe acel loc astazi se afla un cimitir care apartine bisericii.
Stapanirea austro-ungara straina fiind de neamul romanesc a cautat desbinarea romanilor din Transilvania - prin incercarea de maghiarizare si desbinare religioasa astfel actul din 1700 de unire cu biserica romano-catolica a fost inpus cu forta. Romanii din Ardeal au ramas insa cei mai multi in dreapta credinta – ortodoxa – si stramoseasca. Sfarsiul primului razboi din 1918 a insemnat mult pentru credinciosii din Ardeal, credinciosii de aici putandu-se astfel intoarce la fratii de peste munti si din Moldova cei de un neam si de-o credinta.
Actul final de reintegrare a Biseriii Ortodoxe Romane avand loc dupa cel de-al doilea razboi 1939 – 1945.
Dintre cei care au deservit pana acum in aceasta parohie vom amintii urmatorii slujitori, dar cu precizarea ca din lipsa de date complete vor exista chiar unele inexactitati:
Preot Alexandru Mirisan – conducea parohia Trip in anul 1900
Preot Pop Vasile – pastorea in anul 1914….
Preot Tit Demian – inainte de 1948
Preot Bolchis Gheorghe – a pastorit in parohia Trip in anii 1948 – 1951.
De cand ?……
Preot Mihali Ioan – pastoreste in anii 1953 – 1954 dupa o vacanta mai indelungata cand parohia a fost administrata de mai multi preoti vecini dintre care Pr. Anderco Gheorghe din Bixad, Pr. Emilian Pascu din Tur, Pr. Groapa Sergiu din Boinesti, Pr. Ioan Pintea din Vama si altii.
Ieromonahul Bledea Visarion – pastoreste prin anii 1957 – 1959 dupa care parohia ese iarasi vacanta si administrata de calugarii de la Manastirea Bixad.
Preot Panaite Petre – pastoreste o perioada scurta prin anul 1962 cu toate acestea credinciosi s-au atasat mult de acest preot.
Preot celib Pop Petru – Pavel – prea conducerea parohiei la 1 iunie 1963 venind din parohia Moiseni, dar desii in varsta de 32 ani in urma unei suferinte mai vechi, in ziua de 23 august dupa ce a savarsit Sf. Liturghie, a trecut la cele vesnice in locuinta Epitropului de atunci Borhidan Ioan unde locuia provizoriu, iar in urma cu un an cateva familii din Moiseni a lui Ciopirdel, din respect fata de slujitorul lor, in fata bisericii din Trip i-au ridicat un monument funerar din marmura pe care au gravat chipul lui.
Preotul Antonescu Valeriu pastoreste din martie 1954 pana in iulie 1965, din lipsa de tact pastoral nu s-a bucurat prea mult de dragostea crediniosilor.
Preotul Cudan Stefan pastoreste din 1965 – 1970 cand dupa Sf. Liturghie in ziua de Sf. Treime predicand la Satu Mare isi afla sfarsitul intr-un cumplit accident cu propria motocicleta.
Preotul Lapuste Ioan pastoreste din 1970 – 1974
Preotul Ivanut Vasile pastoreste la Trip din 1974 – 1990 cand in urma marilor dispute religioase ce au avut loc in parohia Trip intre comunitatea veche ortodoxa si cea nou infiintata greco – catolica s-a pensionat.
Preot Simut Ioan Vasile a pastorit timp de 8 ani din 1990 – 1998, iar astazi este paroh in diaspora Italia comunitatea romana din Burgheziana – Roma, in aceasta perioada s-a repictat biserica.
Preotul Botis Gavrila a pastorit din 1998 pana in 2011.
Preotul O?an Constantin, din 2011 pâna în prezent.

Lucrari importante realizate din aul 1998:
- confectionarea noului Iconostas din stejar sculptat de catre mesterul Mircea Marian, Alba – Iulia;
- confectionarea straniilor pentru credinciosi;
- s-a pardosit biserica cu marmura alba;
- s-au inlocuit usile, geamurile cu altele noi si mai eficiente;
- s-a ridicat o constructie noua anexa pentru diferite utilitati;
- a fost dotata parohia cu apa curenta si cu un sistem de incalzire centrala modern atat biserica cat si casa parohiala si mai multe lucrari de amenajare si infrumusetare.

Istoric intocmit de Pr. Botis Gavrila