inapoi protopopiat

APATEU

Parohia Apateu
Protopopiatul Ortodox Satu Mare

 

 

HRAMUL

“Sfintii Apostoli Petru si Pavel”

Pr.

- Paroh -

 

  • Adresa si telefon Parohia Ortodoxa Romana Apateu
  • Hramul “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”
  • Data construirii 1924
  • Materialele din care este construita -din caramida

    ____________________________________________________________________
    Credinciosi –nr.suflete: 192

ISTORICUL PAROHIEI APATEU

     Ziditu-s-a aceasta sfânta biserica în anul 1924 pe vremea pastoririi preotului Puscasu Ioan fost prefect al judetului Satu Mare în anii 1931-1932.
     Biserica este zidita în stil bizantin în forma de cruce, din caramida si acoperita cu placi de azbociment.
     Înaintea actualei biserici a existat una din lemn demolata din ordinul autoritatilor în anul 1911. Muzeul Judetean din Satu Mare poseda trei icoane Maria cu Pruncul, Iisus Arhiereu, Sf. Nicolae, picturi în ulei pe lemn, în stil ortodox, provenite de la Biserica Veche din Apateu, datând din prima jumatate a sec. XVIII. Aceste icoane atesta existenta Ortodoxiei pe aceste meleaguri vestice ale Patriei noastre.
     Biserica a fost zugravita în interior de catre zugravul localnic Pietrar Ioan în anul 1956. În acelasi an s-a confectionat si iconostasul de catre fratii Bocicoi din Crucisor. Clopotul cel mare a fost confectionat în Atelierele Patriarhiei Române din Bucuresti în anul 1967. Reparatii capitale s-au executat la exteriorul bisericii în anul 1975 în timpul pastoririi preotului Ioan Ardelean.
     Ultimele reparatii capitale s-au executat în anul 1986 exteriorul în terasit, acoperisul cu tabla si pictura interioara, în 2006 înlocuindu-se tabla de pe biserica.


inapoi protopopiat