inapoi protopopiat

CARASEU

Parohia Caraseu
Protopopiatul Ortodox Satu Mare

HRAMUL

“ Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”

Pr. Mitrut Pop

- Paroh -

 

  • Data nasterii 17.06.1981 Rangul licentiat
  • Aresa si telefon : 0261.87.03.93
  • Hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil"
  • Data construirii 1895
  • Materialele din care este construita -din caramida

    ____________________________________________________________________
    Credinciosi –nr.suflete: 282

ISTORICUL PAROHIEI


     Satul Caraseu (Comuna Culciu Mare) este aszat pe soseaua nationala care leaga orasul Satu Mare de orasul Baia Mare. Este construit pe malul stâng al Somesului, la o distanta de 17 km de Satu Mare, având spre Nord Somesul si fiind asezat în lunca acestui râu istoric. La Sud se margineste cu satul Lipau, la Vest are vecin Culciu Mare, iar la Rasarit satul Potau asezat peste râul Somes, pe malul drept.
     De-alungul veacurilor, locuitorii de aici au avut mai multe ocupatii, pe primul plan fiind agricultura. Dupa numele satului si anumite traditii culturale proprii locuitorilor, ocupatia lor la început (de prin secolul XIII), a fost transportul de lemne si de sare astfel ramânându-le numele de carausi, precum si numele localitatii de Caraseu.
     Acest sat a fost colonizat cu maghiari de catre contele Vasile Bogosi, care pâna la urma a devenit natiune privilegiata si clasa conducatoare, prin oprimarea a tot ce era românesc. Biserica Românilor a avut un rol foarte important; prin ea s-a pastrat limba si traditia si tot tezaurul national al poporului, în cele mai vitrege vremuri.
     Înainte de actuala biserica, la Caraseu a fost o biserica de lemn, care a fost nimicita de incendiu, în timpul ultimei navaliri tatare, din care biserica a ramas doar fundatia altarului sub forma unui picior de piatra si lespedea care servea de masa a altarului. Se gasesc în spatele actualei biserici.
     Actuala biserica se gaseste la 300 metri de sosea, pe asa numita “ulita românesca”. Este o cladire din piatra, construita la anul 1896 pe acelasi loc pe care a fost cândva biserica de lemn, si dupa ea, o alta biserica mai modesta, care a fost darâmata.
     Stilul acestei biserici este roman, în forma de nava, având dimensiunile de 22 metri lungime si 10 metri latime, cu un turn în mijlocul fatadei. În anul 1962 a fost supusa unor reparatii capitale la exterior.
     Nu se stie cine au fost proiectantii si constructorii ei. Stilul în care este construita, ne face sa credem ca mesterii au fost italieni, care apar peste tot în Nordul Transilvaniei, ca mesteri constructori de biserici, începând cu anul 1885 si pâna la începerea primului razboi mondial, în anul 1914. Biserica a fost pictata într-un stil neo-bizantin, în 1949 de catre pictori din judetul Satu-Mare.
     Biserica poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, 8 noiembrie.
     Parohia are si o casa parohiala, cladire din piatra, datând din anul 1860.
     Actele parohiei dateaza dinainte de anul 1780.
     În trecut, relatiile dintre Români si Maghiari erau foarte tensionate, existând o mare ura între ei, dar azi traiesc în pace, ajutându-se unii pe altii.
Biserica este înzestrata cu un iconostas, alcatuit din doar doua rânduri de icoane. A fost renovata o data dupa zidire in anul 1927, atât la exterior cât si la interior, iar mai pe urma în anul 1952.Ultimele reparatii capitale la care a fost supusa, au avut loc în anul 2002 la exterior, iar in anul 2003 fiind repictata si resfintita.

Preot paroh,
POP DUMITRU

inapoi protopopiat