inapoi protopopiat

IOJIB

Parohia Iojib
Protopopiatul Ortodox Satu Mare

 

 

HRAMUL

“ Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”

Pr. Deac Alexandru Florin

- Paroh -

 

  • Pr. Deac Alexandru Florin - Paroh
  • Data nasterii 21.09.1994, loc. BaiaMare, jud. Maramures, studii superioare,
  • tel. 0745-887.041

 

  • Aresa si telefon Parohia Ortodoxa Romana
  • Hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil"
  • Data construirii 1880
  • Materialele din care este construita -caramida si ciment

    ____________________________________________________________________
    Credinciosi –nr.suflete: 555

BISERICA ORTODOXA IOJIB


     Biserica, asezamântul sfânt sau Trupul tainic al lui Hristos în care se mântuiesc credinciosii, duce mai departe pana Ia sfarsituI veacurilor propovaduirea cuvantului lui Dumnezeu, impartaseste credinciosilor harul sfintitor al Sfintelor Taine si indruma credinciosii pe cale vietii adevarate.
     Biserica este " mama noastra duhovnicesca " ( Gal. 4.6 ), este " cas a lui Dumnezeu "
( Ef 2,19), «T emplu al Duhului Sfant » ,« Cortullui Dumnezeu » ,« Trupullui Hristos » , ( I Cor 12,27 ),« Mireasa lui Hristos " ( Ef 5,32 ).
     a) Istoria zidirii bisericii si arhitectura
Biserica ortodoxa din lojib a fost construita in 1880 si terminata in 1886, fiind sfintita intr-un cadru solemn la 25 iulie 1976 de PS. Episcop dr. Vasile Coman al Oradiei. Biserica este construita din piatra si caramida, cu pereti foarte grosi, ramasa netencuita in exterior pana in anul 1914 din lipsa de fonduri. Biserica a fost acoperita la incep"ut cu sindrila , avand un turn patrat, dar care in timpul primului razboi mondialla retragerea trupelor maghiare, a fost incendiat. Astfel, acoperisul bisericii si turnul au ars.Ungurii au luat si eele doua c1opote. Dupa razboi s-a facut actualul turn in forma octogonala. Biserica a fost acoperita cu iternit , iar noul turn cu tabla de arama, aducandu-se alte doua c1opote in greutate de 300 kg fiecare.
     Din anul 1913 parohia lojib a fost sub administratia Episcopiei de Haidudorog pana in 1919, iar la data de 22 oct 1922 a fost preluata definitiv de sub jurisdictia acelei Episcopii printr-un proces verbal semnat de catre protopopul Victor Anderco.
     Nu se stie cine a eonstruit biserica sau cine a facut proiectul de constructie. In anul 1964 biserica a fost racordata la sistemul electric, la fel ca si casa parohiala, iar prin contributia voluntara a credinciosilor s-au facut si reparatiile necesare, in timpul pastoririi preotului Alexandru Tincu, fost protopop de Satu Mare.
     Inaintea actualei biserici de piatra a exista una de lemn cu altar de piatra, altar care se mai poate vedea si azi in partea de rasarit a actualei biserici. Unii sustin ca vechea biserica de lemn a fost construita langa actuala biserica , precum indica si vechiul altar; altii sustin insa ca a fost construita exact pe locul pe care se afla biserica de azi, iar piatra vechiului altar a fost mutata. Oricare ar fi adevarul, cert este ca a mai existat 0 biserica inaintea celei de azi , dat fiind faptul ca parohia este destul de veche. Credincioasa Boian Terezia a marturisit ca vechea biserica a fost facuta din lemne care s-au cioplit pe loc, a fost 0 biserica mica, in cat crescand copacii in jurul ei, abia se mai putea vedea.
     Biserica are forma de nava cu turn central in fata, specific stilului apusean.
     b) Pictura
Lacasul de inchinare ortodox din lojib a fost zugravit si pictat in anul 1922 de catre Racolta Gheorghe si loan Fage din Seini, dupa cum rezulta din contractul incheiat intre credinciosii iojibeni si sus-numitii la data de 22 sept 1922 pentru suma de 10.000 lei (21).
     In anul 1950 biserica a fost zugravita si pictata sumar.
In timpul preotului Pop Tiberiu (1988- 1998)Biserica este pictata din nou, cu puternice influente catolice, nefiind in conformitate cu erminia rasariteana, pictura pastrandu-se si azi. In pronaos este reprezentat pe tavan Dumnezeu Pantocratorul, in naos este pictata calea crucii. Tot in naos pe cele trei bolti se afla reprezentate Sf. Treime,
     Nasterea Domnului si Invierea Domnului.
Biserica a fost inzestrata cu iconostas in 1975, fiind mai mult din metal Icoanele imparatesti, Cina cea de Taina, Sf. Nicolae si icoana praznicala - Sfintii Arhangheli au fost pictate de pictorul Gheorghe Busuioc in 1974, folosind ca tehnica pictura in ulei pe lemn si un stil realist. Pictura Sfintilor Apostoli , sase din praznicele imparatesti  precum si a Sfintilor Evanghelisti ( aflati pe usile imparatesti ) au fost facute de un pictor caruia nu i se cunoaste numele. De ramarcat faptul ca recent s-au pictat pentru biserica din Iojib doua icoane pur bizantine reprezentand pe Sf Arhangheli Mihail si Gavriil si pe Maica Domnului, picturi pe lemn in care s-au folosit foite de aur.
     Se pastreaza in acelasi timp si 0 parte din icoanele vechii biserici. La realizarea acestora s-a utilizat pictura pe panza.
     c) Obiecte de cult
     Biserica parohiala din Iojib poseda : potir, disc, lingurita , steluta, epitaf, sfesnice, cadelnite, vesminte liturgice, prapori, toaca, analog si antimis.
     In pronaos se afla doua nise: una in dreapta unde se afla 0 statuie a Maicii Domnului si alte doua statui reprezentand doi ingeri, dar in fata carora actualmente a fost asezata 0 icoana bizantina a Maicii Domnului cu pruncul Iisus in brate, iar in partea stanga a pronaosului se afla 0 alta nisa pe unde se urca in cafasul si podul bisericii. Exista trei candelabre in naos si unul in pridvor. De remarcat ca in altar exista trei chivoturi: unul pe masa altarului, altul pe masa de la proscomidiar si un altul pe masa din partea dreapta a altarului, langa litier. Deasupra altarului se afla 0 icoana mare a Maicii Domnului.
     La intrarea in curtea bisericii se afla doua cruci cu postament. Pe crucea din dreapta se afla scris: " In onoarea Domnului nostru Iisus Christos. Aredicata prin Andrei Viszokaly si sotia sa Maria Bodnar cu concursul mamei lor Maria Simon ". Nu este specificat anul din care dateaza. Pe crucea din partea stanga se afla inscriptia : " Isten dicsoitesere emeltette Tima Sandor es neje Jamnich Francziska -1911- ".
 

inapoi protopopiat