inapoi protopopiat

LIPAU

Parohia Lipau
Protopopiatul Ortodox Satu Mare

 

HRAMUL

“ Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”

Pr. SERES DANUT AUREL

- Paroh -

 

  • Data nasterii 15.06.1995, loc. Carei, jud. Satu Mare, studii superioare,
  • tel. 0760-29.80.27
  • Hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil"
  • Data construirii 1836
  • Materialele din care este construita -caramida si ciment

    ____________________________________________________________________
    Credinciosi –nr.suflete: 470

ISTORICUL PAROHIEI LIPAU


     Localitatea Lipau este situata pe malul stâng al râului Somes,la 21 kilometri in aval de orasul Satu Mare si este strabatuta de drumul judetean care leaga satele din aceasta zona (Pomi,Rosiori,Valea Vinului,Caraseu,Culciu Mare etc) de Satu Mare. Pozitionara geografica a localitatii este urmatoarea: la est – Valea Vinului, sud est Marius, Sud -Sîi,vest Caraseu,nord – râul Somes prin care se desparte de localitatea Lunca Apei. Localitatea este situata în estul judetului Satu Mare. Actualmente localitatea Lipau apartine administrativ comunei Culciu, alaturi de satele Apateu, Corod, Culciu Mic, Culciu Mare si Caraseu. Pîna în jurul anului 1960 centrul de comuna se afla la Caraseu.Atestarea documentara a localitatii, pe vatra ei actuala , o gasim în secolul al XVII- lea, fiind o comunitate bine organizata chiar si religios , in 1650 existând o biserca de lemn.Aceasta este a treia vatra a satului.In cursul secolului XVI lea vatra satului s-a mutat de doua ori .
     a) prima data localitatea a fost asezata in locul numit „Buciumi” in apropiere de Caraseu.
     Cele patruzeci de familii traiau în colibe.Motivul plecarii de aici a fost neîntelegerile cu cei din Caraseu,ajungându-se la crima. Se spune ca într-o zi de Craciun, la locul lor de rugaciune au gasit un câine mort, aruncat de un maghiar din Caraseu. Cazul a fost adus la cunostinta domnului Lonai, dregator de frunte din Mediesul Aurit,proprietarul pamântului din aceasta zona.Lonai a decis ca pentru profanarea locului de rugaciune faptasul este vrednic de moarte. Autorul a fost prins si ucis.In schimb au urmat asupriri si mai mari din partea maghiarilor din Caraseu.
     b) Cele patruzeci de familii de români s-au mutat în locul numit “Pusta” în apropierea satului Marius. Din cauza curutilor,care le furau vitele,oamenii au parasit locul si s-au asezat în locul actual.In decursul timpului si numele localitatii s-a schimbat,în secolul al XVII-lea numindu-se “Lipoveni”. Dominatia maghiara din secolul XIX a adus prima schimbare numindu-se “Lipou” dupa cum reiese din matricolele parohiale existente,limba in care au fost scrise fiind maghiara.Abia din 1850 a fost folosita din nou limba româna.Actuala denumire este folosita în acte dupa primul razboi mondial.
     VIATA BISERICEASCA
     Existenta în 1650 a unei biserici ,care nu putea fi decât ortodoxa,este consemnata de Sematismul de Maramures pe anul 1936. Acelasi sematism dateaza înfiintarea parohiei doar pentru anul 1735,cea ce nu poate fi adevarat,pentru ca biserica, cu credinciosi dar fara pastor si organizare nu exista. In anul 1832 episcopul Samuil Vulcan a facut o lunga vizita canonica în comitaul Satu Mare, iar printre parohiile vizitate se afla si Lipaul.Biserica de lemn avea opt stânjeni lungime, iar trei stânjeni latimea si avea hramul Sfinti Arhangheli si era “pe drept cuvânt neîncapatoare”. Iconostasul era pictat “cuviincios” iar în afara de doua strane ,alte scaune nu erau în biserica.Sf Masa era din piatra si potrivit traditiei locale, ea se afla si acum în curtea bisericii. Actualul locas de cult a fost construit pâna în anul 1836,prin contributia credinciosilor. O mare parte din cheltuieli a fost suportata de familia Stan, iar drept recunostinta i s-a permis construirea unei crite familiale în curtea bisericii, Intro scurta cronica parohiala facuta de preot Georgiu Salagian în 4 mai 1925 se mentioneaza ca din lemnul rezultat din demolarea vechii biserici s-a facut gard în jurul bisericii.Acesta fiind înlocuit cu gard din placi de beton în anul 1983.Multa vreme s-a considerat ca grindina care a nimicit recolta anului 1836 este o pedeapsa pentru demolarea vechii biserici. Biserica a fost dotata cu iconostas conform canoanelor Bisericii ortodoxe. Biserica a fost zugravita,dar erau si medalioane pictate . Numele constructorilor ,respectiv al pictorilor iconostasului si a medalioanelor nu se cunoaste. Se pare însa ca totul a fost realizat în decursul secolului al XIX – lea.
     Biserica a fost electificata în anul 1963 si ulterior zugravita. In anul 1926 biserca a fost acoperita cu tinichea, iar in anul 1993 tinicheaua a fost vopsita.Acoperisul a rezistat pâna în anul 2005,când tinicheaua a fost înlocuita,ramânând din cea veche doar pe turnul bisericii.In turnul bisericii sunt instalate doua clopote. In 1982 biserica a fost tencuita în exterior,deodata cu noua casa parohiala,construita între 1974 – 1977 . Intre anii 1987 – 1989 biserica a fost împodobita cu o noua pictura în ulei de catre Gavra Vasile si Pop Marcel ucenici ai pictorului bisericesc Emanuel Bandu. In anul 1990 s-au facut reparatii la soclul bisericii,facându-se si trotuarul în jurul ei. In anul 2000 s-a realizat pridvorul bisericii , iar in anul 2001 s-a betonat curtea din fata ei si s-au confectionat porti noi. In anul 2006 s-a înlocuit o parte din dusumeaua din biserica(culoarul dintre banci ,soleea si altarul) cu gresie. Tot in 2006 sa- început constructia unei capele în cimitir. Toate lucrarile s-au facut din contributia credinciosilor si a fiilor satului. Cu ajutorul matricolelor parohiale si a altor înscrisuri,o parte existente si astazi in arhiva parohiei, s-a putut reconstitui sirul preotilor slujitori la biserica din Lipau.
     Preot Vasiliu Vjda semneaza matricolele în 1853-1864
     Preot Barbulu Chiriacu 1864-1885
     Preot Alexandru Nuciu 1885-1905
     Intre 1905-1909 matricolele sunt semnate de preoti care nu erau aici parohi .Printre ei amintim
Preot Demetriu Muresan – “ceremonialul” – episcopiei de Oradea.
     Preot Traian Mihalca în anul 1907 capelan la Vasad.
Preot Antoniu Gitta – protopopul Somesului a carui semnatura o întâlnim între anii 1901 – 1909 alaturi de a preotilor slujitori
     Preot Gheorgiu Salajianu 1909 - -1928
     Preot Gheorghe Pintea 1929 – 1935 decembrie
     Preot Vasile Chira 1936 martie 1943 martie
     Preot Florian Sabau iunie 1943 - 1949
In a doua jumatate a anului 1949 matricolele nu s-au completat. Preot Florian Sabau a renuntat sa treaca la ortodoxie si savârsea servicii religioase clandestine.
     Preot Ioan Muntean – ianuarie 1950 iulie 1966
     Preot Emil Pintea semneaza matricolele intre august 1966 martie 1967 el fiind preot la Caraseu.
     Preot Aurel Cotutiu aprilie 1967 ianuarie 1988
     Preot Petru Sabo iunie 1988 pâna azi.

     SCOALA CONFESIONALA
In actele parohiale gasim mentionate câteva nume de cantori – învatatori , însa prima scoala confesionala mentionata a fost construita,cladirea existând si astazi. Astfel amintim pe Nagy Petre si Marian Gheorghe. Sotia preotului Sabau ,Valeria a fost si ea învatatoare.

     POPULATIA
     Locuitorii satului Lipau sunt toti de nationalitate romîna în jur de cinici sute de suflete.In ceea ce priveste apartenenta religioasa a locuitorilor constatam urmatoarele
a) pâna in anul 1700 românii au fost ortodoxi
b) între 1700 – 1948 majoritatea românilor erau greco catolici
c) dupa 1948 majoritatea erau ortodoxi
d) dupa 1989 la reînfiintarea Bisericii greco – catolice s-au declarat greco catolici 43 de persoane,dar ulterior majoritatea si-au declinat declaratiile.
     Într-o statistica din anul 1936 comunitatea religioasa din Lipau avea urmatoarea componenta – greco catolici 831 suflete,romano catolici 4 ,ortodox 1,calvini 14,luterani 1,izraeliti 22. Pentru anul 2006 avem urmatoarea statistica- ortodocsi 483, greco catolici 3, penticostali 7. La acestia se adauga rromi – 30 suflete care se declara ortodocsi. Din pacate satu este îmbatrânit numarul populatiei fiind în continua scadere,rata mortalitatii fiind de 8-9 ori mai mare decât a natalitatii. Majoritatea locuitorilor sunt pensionari, dintre ei 70% pensionarii CAP iar conditiile de viata sunt din ce în ce mai grele.

inapoi protopopiat