inapoi protopopiat

PETIN

Parohia Petin
Protopopiatul Ortodox Satu Mare

Biserica veche cu HRAMUL

“Sfântul Întâiul Mucenic si Arhidiacon Stefan”

Pr. Boldan Claudiu

- Paroh -

proiectul pentru construirea bisericii
  • Adresa si telefon Parohia Ortodoxa Romana Petin
  • Hramul “Sfântul Întâiul Mucenic si Arhidiacon Stefan”
  • Data construirii 1914
  • Materialele din care este construita -din caramida

    ____________________________________________________________________
    Credinciosi –nr.suflete: 95

ISTORICUL PAROHIEI PETIN

     Localitatea PETIN se afla asezata pe drumul judetean DJ 193, (Satu Mare-Paulesti-Pomi-Ardusat) la o distanta de 7 km de centrul municipiului Satu Mare. Acest sat apartine administrativ de comuna Paulesti, judetul Satu Mare. Locuitorii Petinului sunt în marea majoritate de etnie maghiara, predominând astfel cultul reformat.
Despre existenta unei comunitati de credinciosi ortodocsi în acest sat, se poate afirma, din spusele credinciosilor vârstnici si din actele arhivei de la Parohia Ortodoxa Apateu, ca dateaza de aproximativ 100 de ani. (ex. în 1921 erau aproximativ 150 de suflete).
Din punct de vedere administrativ-bisericesc comunitatea de credinciosi ortodocsi din Petin au fost organizati ca filie, functionând arondata la Parohia Ortodoxa Apateu timp de aroximativ un secol.
Pâna în anul 1974, în satul Petin nu a existat niciodata biserica sau lacas de cult ortodox, credinciosii ortodocsi fiind nevoiti sa mearga la biserica parohiala din satul Apateu.
În anul 1974, din initiativa pr. Ardelean Ioan si a unor buni credinciosi s-a cumparat o casa modesta în satul Petin la numarul 25, casa ce a fost transformata în lacas de cult cu binecuvântarea episcopului dr. Vasile Coman al Oradiei, atât de necesar pentru nevoile spirituale ale credinciosilor ortodocsi din filia Petin. Astfel ca, din acest an 1974 în Petin exista un modest edificiu de cult pentru oficierea serviciilor religioase, dar casa parohiala nu exista nici pâna în prezent.
Preotii parohi de la Parohia Ortodoxa Apateu, deserveau trei unitati de cult: Apateu, Corod si Petin (plus credinciosii din Ambud care din 1974 pâna în 2009 participau la slujbele bisericesti în Petin). Din aceasta cauza misionarismul pastoral-liturgic în aceste sate se facea cu destule greutati, Sfânta Liturgie oficiindu-se tot a treia duminica sau chiar mai rar, la altarele celor trei biserici din cele trei sate.
În timpul pastoririi pr. Iederan Ioan biserica din Petin a fost modificata, fiind cladit un pridvor cu turn si prelungita cu 3 metri pentru absida altarului. Biserica a fost sfintita la data de 12 mai 1992, de Episcopul Maramuresului si Satmarului Justinian Chira, primind hramul Sfântul Întâiul Mucenic si Arhidiacon Stefan.
Dintre preotii care au pastorit turma cuvântatoare ortodoxa din Parohia Ortodoxa Apateu, filia Petin amintim:
Pr. Puscasu Ioan, fost prefect de Satu Mare;
Pr. Balan Cornel;
Pr. Miclaus Gheorghe;
Pr. Ardelean Ioan;
Pr. Tincu Alexandru;(suplinitor)
Pr. Nechita Viorel;
Pr. Iederan Ioan (1 ianuarie 1985 – 1 august 2010);
Pr. Boldan Claudiu-Ovidiu pastoreste din august 2010 pâna în prezent.
În timpul pastoririi pr. Boldan Claudiu-Ovidiu au avut loc urmatoarele lucrari si evenimente:
- s-au achizitionat pentru sfânta biserica (atât pentru biserica din Petin, cât si pentru biserica din Apateu) obiecte de cult noi: 2 Sfinte Evanghelii, 2 seturi de Sfinte Vase, 2 buc. Sfânt Chivot, cruci de binecuvântare, sfesnice, carti liturgice, vesminte bisericesi, icoane etc.;
- datorita faptului ca acoperisul de pe biserica din Petin era în stare avansata de degradare si exista pericolul surparii acestuia, la apelul facut în biserica de pr. paroh Boldan Claudiu, prin bunavointa si donatia familiei curatorului Daraban Gavril si Magdalena, în anul 2011 a fost schimbat întreg acoperisul bisericii;
- în anul 2012 s-a reusit întabularea pamântului intavilan, precum si introducerea gazului si a încalzirii în biserica;
- de mentionat este faptul ca prin cotizatia si donatiile facute de filia Petin s-au efectuat numeroase lucrari la casa parohiala din Apateu între anii 2012-2013, precum: renovarea interioara a casei parohiale, gresierea a 40 metri patrati antreu si bucatarie, contruirea unei terase de 100 metri patrati, aductiunea si introducerea apei în casa parohiala si biserica, montarea a trei calorifere la sistemul de încalzire, împrejmuirea curtii cu 50 m gard nou si multe alte lucrari.(totalul pentru lucrarile la care a contribuit Petinul împreuna cu parohia Apateu, perioada 2011 – 2013, fiind de peste 55.000 ron).
Vara anului 2013 a adus schimbari majore în viata bisericeasca din Petin, deoarece în urma cererii credinciosilor ortodocsi din Petin de înfiintare a Parohiei Ortodoxe Române Petin (din filie), emisa în data de 24 aprilie 2013 si adresata PS IUSTIN SIGHETEANUL, în data de 5 iunie 2013 în urma Sedintei Consiliului Eparhial se hotareste (DECIZIA 839/05.06.2013) înfiintarea PAROHIEI ORTODOXE ROMÂNE PETIN, PROTOPOPIATUL SATU MARE, începând cu data de 1 iulie 2013.
Actualmente, conform ultimului recensamânt din anul 2011, Petinul are din punct de vedere confesional 267 credinciosi reformati si 95 credinciosi ortodocsi, iar între pastorii sufletesti ai celor doua culte, cât si între credinciosi exista un climat de respect reciproc, de calda fratietate, duh de pace si întelegere.
Dar, îmbucurator este faptul ca, numarul credinciosilor ortodocsi este în crestere, deoarece satul întinereste si se dezvolta prin construirea de noi case si prin mutarea oamenilor, atât familii tinere, dar si pensionari de la oras la tara, revenirea definitiva acasa a celor plecati în strainatate, atu-uri fiind dotarea satului Petin cu apa curenta si canal de la reteaua municipala, gazul introdus, dar mai ales prin pamântul manos de pe lânga Somes.
În momentul de fata se afla în lucru proiectul pentru construirea unei capele de cimitir împreuna cu credinciosii parohiei reformate, fiind alocati aproximativ 70.000 ron pentru aceasta lucrare din partea autoritatilor judetene si locale, materialele de constructie fiind deja achizitionate.
Totodata Parohia Ortodoxa Româna Petin are în lucru proiectul pentru construirea unei biserici parohiale dupa toate rânduielile bisericesti ortodoxe cu punerea pietrei de temelie anul acesta, 2 august 2014, de catre PS IUSTIN SIGHETEANUL si avem nadejdea în Dumnezeu ca se va construi si o casa parohiala când aceasta se va rândui.
Consiliul Parohial: pr. Boldan Claudiu-Ovidiu – paroh, Taut Madalin-Vasile – cântaret bisericesc, Balaj Vasile – primcurator, Daraban Gavril – secretar, Neamtiu Andrei, Carausan Gheorghe, Pop Marius, Domnics Daniel, Fechete Mircea – curatori, Verciuc Nicolae, Vincze Cristian – supleanti.

PT. DONATII : PAROHIA ORTODOXA ROMÂNA PETIN
CONT: RO 18 RNCB 0221 1383 8636 0001
CIF: 32064550


’’Slava lui Dumnezeu pentru toate!’’


inapoi protopopiat