inapoi protopopiat

POIANA CODRULUI

Parohia Poiana Codrului
Protopopiatul Ortodox Satu Mare

 

HRAMUL

“Sfintii Apostoli Petru si Pavel”

Pr. GORGAN FLORIN RADU

- Paroh -

 • Data nasterii 08.04.1990, loc. Satu Mare, jud. Satu Mare
 • studii superioare,
 • Aresa si telefon Parohia Ortodoxa Romana Poiana Codrului
 • Tel: tel. 0743-313.862
  E-mail:
 • Hramul “Sfintii Apostoli Petru si Pavel”
 • Data construirii 1973
 • Materialele din care este construita -din caramida

  ____________________________________________________________________
  Credinciosi –nr.suflete: 1129

SCURT ISTORIC AL PAROHIEI
ORTODOXE ROMANE POIANA CODRULUI

     Istoria Parohiei Ortodoxe Romane Poiana Codrului este strans legata de existenta Fabricii de Sticla din acest sat. Contele Karoly este cel care a intemeiat aceasta fabrica, aducand mesteri moravi si svabi pentru a lucra in arta sticlariei, carora le-a construit si o bisericuta din lemn.Cu timpul comunitatea romaneasca a devenit mai numeroasa si in urma unor intelegeri cu Episcopia Romano-Catolica din Oradea li s-a permis sa slujeasca in aceasta bisericuta.
     Jurisdictional comunitatea romaneasca a apartinut ca filie de Parohia Barsaul de Jos, de Parohia Iegheriste si de Parohia Bicau. Ridicarea filiei la rang de parohie a avut loc in anul 1977 si primul paroh a fost preot Ioan Simut pana in anul 1983. A urmat preot Ioan Bolchis pana in anul 2000, apoi preotul Octavian Mahler intre anii 2000-2004, iar din anul 2004 preot paroh este Florian Fane.
     Parohia Ortodoxa Romana Poiana Codrului are o biserica din piatra construita intre anii 1970-2002, inzestrata cu pictura, mobilier din stejar si incalzire centrala. Exista o casa parohiala construita intre anii 1983-2000 si un cimitir administrat de parohie.
Potrivit recensamantului din anul 2002 numarul credinciosilor ortodocsi al parohiei este in numar de 1208 care traiesc in buna intelegere cu ceilalti credinciosi de alte confesiuni (romano-catolici aprox. 120 si greco-catolici aprox. 45).


inapoi protopopiat