Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Hoteni.
Paroh: Pr. TĂMAȘ FLORIN
Data nașterii: 31.08.1974
Distincții:
Date de contact: Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, loc. Hoteni, Nr. 55, com. Ocna Şugatag, jud. Maramureş.
A. Istoricul comunităţii parohiale.
Parohia Ortodoxă Română „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Hoteni face parte din Protopopiatul Ortodox Român Sighet.
Localitatea Hoteni este un sat mic, situat pe DJ185, între Ocna Şugatag şi Hărniceşti. Prima atestare documentară este în anul 1360, cu numele Zalatina. În decursul vremurilor satul apare cu diferite numiri: Hotinfalva, Hotinka, Hotyen, Hoteni şi era proprietatea unor familii nobile de pe Valea Cosăului.
B Istoricul bisericii parohiale.
În ultimele trei secole, în Hoteni au existat, succesiv, trei biserici. Prima biserică, cea mai veche, a fost descrisă minimal în anul 1751 cu prilejul vizitei canonice a episcopului de Muncaci, Manuel Mihail Olsavszky. Biserica era construită din lemn, acoperită cu draniţă, avea un turn cu un clopot şi avea icoane şi toate cele necesare cultului. Din notele acestei vizite aflăm că biserica era binecuvântată de episcopul Maramureşului, Dositei Teodorovici (1718- 1733), iar antimisul era sfinţit de episcopul de Muncaci, Ghenadie Bizanczy( 1716-1733). Cu siguranţă biserica era foarte veche.
A doua biserică din lemn a fost primită din satul Budeşti, partea din Susani, care odinioară era satul Vinţeşti, de unde a fost adusă pe sănii trase de cai şi era foarte veche. Biserica a fost refăcută în Hoteni unde a fost locaş de rugăciune până în anul 1895.
A treia biserică este cea de azi, cumpărată şi adusă din Slatina (azi Solotvino - Ucraina), la îndemnul preotului Timiş Gavriil. Potrivit unei însemnări de pe o carte „...în anul 1790 s-au zidit beserica Slatinei” în locul celei „ce mai înainte au ars, 1784”. Datarea bisericii a fost verificată dendrocronologic, lemnul pentru ridicarea bisericii fiind tăiat în iarna dintre 1788-1789. Este posibil ca structura construcţiei să fi fost gata încă din vara anului 1789, dar încheierea lucrărilor interioare şi sfinţirea ei să fi avut loc în anul următor, aşa cum a fost consemnat pe marginea de carte. Remarcăm faptul că matricola parohiei Slatina începe din anul 1789. Cu ocazia remontării bisericii din Hoteni pronaosul a fost mult lărgit spre apus, pentru a face mai mult loc pentru femei. Peretele de apus iniţial, unde se află intrarea, a fost mutat şi cuprins în partea nouă a pronaosului. În ultimii ani s-au mai făcut reparaţii la această biserică pentru conservarea în cele mai bune condiţii ale acestui frumos locaş de cult.
Biserica are forma obişnuită a bisericilor de lemn din Maramureş. Este în formă de navă cu absida altarului poligonală decroşată, turnul clopotniţă cu foişorul extins în afară se termină cu coiful clasic. Pictura este degradată şi nu este de mare valoare.
În vremurile de demult această parohie a fost administrată de preoţii din parohiile din apropiere, din Breb , Giuleşti apoi Ocna Şugatag, comunitatea fiind foarte mică. În anul 1861 devine filie la Ocna Şugatag , iar preotul de aici Ioan Doroş a făcut şcoală în Hoteni. Apoi sunt cunoscuţi preoţii: Vasiliu Pavel (1886-1895), Gavriil Timiş (1886-1895) cel care a îndemnat credincioşii să cumpere biserica din Slatina, Vasiliu Nap (1904-1911 ş.u.). Mai aproape de timpurile de azi amintim pe preoţii, de la Ocna Şugatag: Ioan Chirilă (1974-1987), Vlad Vasile (1987-1993), apoi s-a constituit ca parohie de sine stătătoare şi amintim pe preoţii: Codrea Ionel (1993-1996), Cozma Cristian (1996-1998), Ardelean Ioan ( 1 decembrie 1998- 2013), Tămaş Florin (2013- prezent).
C. Cimitirele. Parohia are un cimitir.
D. Activităţi culturale şi filantropice în trecut.
În trecut, aşa cum s-a pomenit mai sus, a existat şcoală confesională. În timpurile mai apropiate, prin grija preotului Ardelean Ioan (1998-2003), în colaborare cu fundaţia H.H.C. s-a înfiinţat în anul 2001 „Casa de Tip Familial” în care erau îngrijiţi 10 copii instituţionalizaţi, de evidenţiat şi apreciat, la standarde înalte. Această instituţie a fost vizitată şi apreciată de către baroneasa Emma Nicholson, membră a Parlamentului European. Aici în anul 2004 a avut loc prima ediţie a taberei de pictură „Artă şi Solidaritate Creştină” cu copii instituţionalizaţi şi artişti. După transferul părintelui Ardelean la Deseşti activitatea se continuă acolo.
E. Profilul actual al parohiei.
Parohia Ortodoxă Română Hoteni are, potrivit recensământului din 2011, 135 de credincioşi ortodocşi.
Activitatea social-filantropică se continuă aici prin proiecte cu finanţare europeană. Astfel, s-a înfiinţat „Asociaţia pentru dezvoltare Hoteni”, în cadrul căreia se va oferi îngrijire completă pentru un număr de 10 copii orfani. Aceştia vor fi găzduiţi în casa parohială, care va purta numele „Centrul Bunul Samaritean”. În cadrul acestui centru va funcţiona un atelier de creaţie artizanat tradiţional în care vor putea lucra copiii dar şi personal angajat din sat, în colaborare cu meşteri populari din zonă. Toate acestea se realizează printr-un proiect european implementat în colaborare cu Fundaţia ASSOC din Baia Mare. |