inapoi protopopiat

IEUDISOR

 

HRAMUL

" Inaltarea Sfintei Cruci"

Pr. Vlad Calin

-Paroh-

  • data nasterii:
  • Judetul Maramures

Biserica
Hramul " Inaltarea Sfintei Cruci"
Biserica construita in 2007

_____________________________________

Numar de credinciosi: 430


Parohia Ieudisor, comuna Bogdan Voda, a fost înfiintata în 18 septembrie 2007, prin rearondarea, parohiilor Bogdan Voda si Ieud; Bogdan Voda – 74 de familii, Ieud 46 – de familii, în total 430 de suflete.

Parohia este localizata pe Valea Izei, la intersectia drumului care leaga Sighetul Marmatiei de Borsa (Valea Izei), si drumul de acces în localitatea Ieud. Altfel spus parohia este învecinata cu alte trei parohii:Sieu, Bogdan Voda si Ieud. Este asezata pe malul stâng (în sensul de curgere) al râului Iza, fiind strabatuta si de râul Ieudisor (de unde si numele), care se varsa în râul Iza.

În sedinta Consiliului Eparhial din data de 18 septembrie 2007, se aproba înfiintarea Parohiei Ortodoxe Române Ieudisor, cu hramul Înaltarea Sfintei Cruci, începând cu data de 1 0ctombrie 2007. În data de 21 septembrie 2007, se pune piatra de temelie pentru constructia noii Biserici de catre Preasfintitul Iustinian Chira Episcop al Maramuresului si Satmarului. Decizia de înfiintare a parohiei nu a avut nici o consecinta canonica sau administrativa, credinciosii fiind deservitii de preotii parohi de care au apartinut.

În sedinta Consiliului Eparhial din data de 28 martie 2008 se aproba numirea în postul de preot paroh, începând cu data de 1 aprilie 2008, a preotului Vlad Calin. În data de 22 iunie 2008, se sfinteste capela de un sobor de preoti condus de catre Înalt Preasfintitul Serafim Mitropolit al Germaniei, Europa Centrala si de Nord împreuna cu Preasfintitul Iustinian Chira Episcop al Maramuresului si Satmarului.

În continuare au început lucrarile de constructie a unei biserici de zid dupa un proiect realizat de catre domnul Arhitect Pena Constantin.

 

inapoi protopopiate