inapoi protopopiat

IEUD PLOPSOR

 

HRAMUL

" Sf. Dimitrie"

 

Pr. BRENDEA VASILE

-Paroh-

  • data nasterii:
    nr.
    tel.
    tel.
    Jud. Maramures

Biserica
Hramul " Sf. Dimitrie"
Biserica construita din lemn in 2002

____________________________

Numar de credinciosi: 620


Istoric

Biserica de lemn „Sfântul Dimitrie – Izvorâtorul de mir” din Ieud-Plopsori, judetul Maramures

Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu lucrarea Duhului Sfânt, înca si prin mijlocirile si rugaciunile Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul si pazitorul acestui sfânt lacas, a fost pusa piatra de temelie a bisericii în luna februarie anul 2000, în perioada de pastorire a Preafericitului patriarh, Teoctist Arapasu, a Preasfintitului Iustinian Chira, Episcopul al Maramuresului si Satmarului, a Preasfântului Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, protopop al Viseului fiind Pr. Grigore Andreica, iar preot paroh a fost Victor Alexandru Brici.

Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, cu ajutorul preotilor Alexandru si Victor Brici, sprijinti de credinciosii din Ieud si de un credincios ortodox din America, Alvin Alexi Courrier, care a dorit sa ajute financiar la ridicarea acestui frumos lacas de cult.

În ziua de 6 septembrie 2000 au început lucrarile de constructie ale bisericii, cu sprijinul credinciosilor din Ieud si a unei echipe de mesteri sub conducerea lui Florea Ioan. Odata cu transferul Pr. Victor Brici în parohia Salistea de Sus, s-au oprit temporar si lucrarile, dar s-au reluat odata cu venirea noului preot paroh, Palincas Ioan.

Iconostasul sculptat în stil maramuresan, din lemn de stejar, a fost realizat de mesterul Deac Ioan Popan, din localiatea Bogdan-Voda, iar icoanele în stil neo-bizantin, au fost pictate de catre studenti iconari din yona Moldovei. Dupa multa truda si osteneala, târnosirea bisericii Sfântul Dimitrie – Izvorâtorul de mir, din Ieud-Plopsori, reprezinta încununarea efortului comun al preotilor, Consiliului parohial, Adunarii parohiale si al tuturor credinciosilor din comuna Ieud.

În anul 2005, luna iunie, ziua a cincea, în Duminica a sasea dupa Pasti, Preasfintitul Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului, împreuna cu un sobor de preoti si diaconi, la care s-au adaugat si un numar mare de credinciosi, a sfintit noul lacas de închinare.

Prin transferul Pr. Palincas Ioan în protopopiatul Lapus, în parohia Ieud-Plopsori la data de 3 aprilie 2011, a fost instalat un nou preot paroh, Alexandru Bardas, care se afla în functie si în prezent.

Preot paroh,

Alexandru Bardas

 

inapoi protopopiate